Tranen, ongeloof en rellen nadat topclub Cruzeiro voor het eerst degradeert in Brazilië

© EPA-EFE

Cruzeiro is voor het eerst in de geschiedenis gedegradeerd in Brazilië. De laatste wedstrijd van het seizoen, het thuisduel met Palmeiras, ging met 2-0 verloren. Het duel werd vlak voor tijd gestaakt omdat boze fans met stoeltjes begonnen te gooien.

In 2013 en 2014 werd Cruzeiro nog landskampioen. Dit seizoen ging de titel naar Flamengo, dat ook de Copa Libertadores wist te winnen. Flamengo kan zich nu gaan richten op het WK voor clubteams in Qatar. Onder meer de Braziliaan Ronaldo verdedigde ooit de kleuren van Cruzeiro.

Ook Chapecoense, de ploeg die eind 2016 getroffen werd door een vliegtuigramp, zakt. Met Flamengo, Santos en FC Sao Paulo blijven er nu maar drie clubs meer over die altijd in de Braziliaanse hoogste klasse gespeeld hebben.

Bij de ongeregeldheden in en rond het mythische Mineiraostadion vielen in totaal een dertigtal gewonden, zo maakte een woordvoerder van de politie van Belo Horizonte aan nieuwsagentschap AFP bekend. De ordediensten zouden ook traangas gebruikt hebben.

De degradatie van het in 1921 opgerichte Cruzeiro veroorzaakte een schokgolf in Brazilië. Het is dan ook een van de meest succesvolle clubs van het land, met twee keer de Copa Libertadores, vier landstitels en een record van zes bekers op het palmares. Ook de stad Belo Horizonte heeft het zwaar te verduren. In 2005 tuimelde Atlético Mineiro, de eeuwige stadsrivaal, al eens naar de Braziliaanse Serie B. Beide clubs delen het Mineirao, het stadion waar de Rode Duivels op het WK van 2014 in de groepsfase met 2-1 wonnen van Algerije.

© AFP

© AFP

© EPA-EFE

© AFP

© AFP

© AFP

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie