‘All Inclusive’, controversiële voorstelling over oorlogsgeweld met voormalige vluchtelingen uit Deinze

Splinterbom uit All Inclusive door Julian Hetzel, gemaakt met oorlogspuin uit Syrië. Staat tot dit weekend tentoon in het CC, naar aanleiding van het stuk komende vrijdag. Foto: LEZ

Deinze / Nevele - Mag kunst grenzeloos choqueren? En kan iets wat ethisch verwerpelijk is wel esthetisch zijn? In zijn jongste voorstelling ‘All Inclusive’ onderzoekt theatermaker Julian Hetzel de esthetisering van geweld en de explosieve kracht van oorlogsbeelden. Vertrekkende vanuit het principe van ‘creatie door destructie’ importeerde hij enkele kilo’s oorlogspuin uit Syrië. De brokstukken transformeerde hij in Europa tot kunst. Die kunstwerken zijn in het kader van deze voorstelling te zien in Leietheater in Deinze. Het theater betrekt bij deze voorstelling enkele voormalige oorlogsvluchtelingen die momenteel in Deinze wonen. Ook dat is een beetje ‘Warmste Week’. ‘All Inclusive’ is te zien op vrijdag 13 december om 20 uur in Leietheater.

Provocerende performances

Julian Hetzel studeerde podiumkunsten aan Das Arts in Amsterdam. Sindsdien creëert hij provocerende performances met politieke ondertoon en over het algemeen met een droog gevoel voor humor, die de codes van het theater uitdagen. Zijn werk is vaak documentair, op het snijvlak van theater, performance, media, muziek en beeldende kunst. Vorig jaar presenteerde hij ‘All Inclusive’ op de theaterbiënnale van Venetië in 2019. De voorstelling werd ook geselecteerd door Theaterfestival Vlaanderen en Nederland en kreeg lovende kritieken in de pers.

‘All Inclusive’

Wat als we empathie kunnen kapitaliseren door mensen naar mensen te laten kijken? In ‘All Inclusive’ plaatst Julian Hetzel kunst naast oorlog, constructie naast deconstructie en toeristen naast vluchtelingen. De voorstelling presenteert zich als een fictieve tentoonstelling op scène waarbij kunstwerken, zoals sculpturen, performances, videoprojecties en participatieve projecten, van Julian Hetzels hand de schoonheid die schuilgaat in geweld trachten te tonen. Hetzel wil via deze kunstwerken het leed en de pijn van de Syrische bevolking aan de dag leggen.

Ook Leietheater vindt het belangrijk deze bewustwording te creëren bij haar bezoekers. Je wordt als toeschouwer uitgenodigd om te kijken naar een voorstelling waar de realiteit keihard terugslaat.

Pop-up expositie

“In ‘All Inclusive’ worden nietsvermoedende bezoekers door een pop-up expositie geleid waar realiteit met verbeelding wordt verbonden. Tijdens de voorstelling geeft een gids uitleg over de kunstwerken en hengelt ze voortdurend naar de mening van de aanwezigen over de kunstwerken. Kristien De Proost, die de rol van gids vertolkt, werd geselecteerd voor Theo d’Or, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol van het voorbije theaterseizoen en een van de meest prestigieuze theaterprijzen in de lage landen. Met deze voorstelling wil Hetzel de mechanismen achter de zogenoemde politiek geëngageerde kunst blootleggen. Waar eindigt politiek geëngageerde kunst en waar begint de goedkope exploitatie van het menselijk lijden?” besluit Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur.

Acteurs: Kristien De Proost, Edoardo Ripani, Geert Belpaeme en lokale figuranten.

Praktisch

Wanneer: vrijdagavond 13 december 2019 om 20 uur

Waar: Leietheater, Brielstraat, Deinze

Toegang: 16 euro, 8 euro voor -26-jarigen. Tickets kunnen besteld worden via www.leietheater.be/tickets.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio