Wat een wilskracht! Kankerpatiënt pakt brons op Wereldbeker piste

Wat een wilskracht! Kankerpatiënt pakt brons op Wereldbeker piste

Foto: Photo News

Matthew Glaetzer (27) werd dit weekend op de Wereldbeker in het Nieuw-Zeelandse Cambridge derde in de keirin. Opmerkelijk, want de Australiër wordt behandeld voor schildklierkanker.

“Dit is mijn beste derde plaats die ik ooit heb behaald in mijn carrière.” Het was een emotionele Matthew Glaetzer die de BBC te woord stond na zijn bronzen plak in Nieuw-Zeeland. Niet winnaar Mohd Azizulhasni Awang of nummer twee Shane Perkins, maar Glaetzer trok alle aandacht naar zich toe. “Het is nogal surrealistisch, om eerlijk te zijn. Ik heb mijn verwachtingen met deze derde plaats enorm overtroffen en het is allemaal heel bijzonder in het licht van wat ik heb meegemaakt.”

Vorige maand werd bij Glaetzer schildklierkanker vastgesteld. De ziekte kwam aan het licht nadat hij zich met nekpijn had laten onderzoeken. Hij werd al geopereerd, zijn schildklier werd verwijderd. Hij rijdt volgend weekend nog een Wereldbekermanche in Brisbane en ondergaat daarna intensieve radiotherapie. “Dat moet me een goed beeld geven van waar we precies mee te maken hebben en hoeveel behandelingen ik nodig heb.”

De 27-jarige Australiër werd al twee keer wereldkampioen: in 2012 in de teamsprint en vorig jaar in de individuele sprint. Maar Glaetzer blijft ambitieus, ondanks zijn ziekte. “Ik laat mij hier niet door stoppen en wil er staan op de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.