Metamorfose in Kuurne-Brussel-Kuurne: koers wil af van sprintimago en geeft kans aan dappere vluchters

Metamorfose in Kuurne-Brussel-Kuurne: koers wil af van sprintimago en geeft kans aan dappere vluchters

In 2019 was de zege voor Bob Jungels. Foto: BELGA

Voor de 72ste editie ondergaat Kuurne-Brussel-Kuurne een metamorfose. De tweede voorjaarsklassieker op de Belgische kalender wil af van zijn sprintimago.

In totaal liggen er elf hellingen op het parcours – twee minder dan 2019, maar wel 200 hoogtemeters extra. De Muur van Geraardsbergen is er niet meer bij. Het keerpunt is nu Zottegem. De Onderbossenaarsstraat (een zijkant van de Taaienberg) in Etikhove en de Mont Saint Laurent in Wallonië vervangen de Muur. Via de Kanarieberg, de Kruisberg en de Hotond gaat het naar de Oude Kwaremont, waar de finale wordt ingeleid. Anders dan de voorbije jaren ligt de Oude Kwaremont niet langer op 80, maar op 60 kilometer van de streep. Het maakt dat het voor de sprintersploegen moeilijker wordt om de aanvallers bij de kraag te vatten.

Ook de laatste helling is niet meer dezelfde. In plaats van het vals plat op Nokereberg, wacht nu de steile Kluisberg. Nadien gaat het via Sint-Denijs en Bellegem naar de aankomst in Kuurne, waar niet langer twee, maar één plaatselijke ronde wacht. Nog een voordeel voor de vluchters. De organisatie wou het parcours echter ook niet te zwaar maken, zodat de renners daags na de Omloop Het Nieuwsblad nog met goesting in Kuurne aan de start staan. Jumbo-Visma is de enige van de negentien WorldTour-ploegen, die op 1 maart 2020 niet van de partij zal zijn.

“We wilden een nieuwe weg inslaan met de organisatie en toch de veiligheid laten primeren. Daarom hebben we 75 kilometer nieuw parcours genomen, een heuse metamorfose op een parcours van tweehonderd kilometer. Om het de sprinters iets lastiger te maken, hebben we van ons hart een steen gemaakt en één plaatselijke ronde eruit gelaten. De sprinters zijn nog steeds welkom, maar het zullen sterke sprinters moeten zijn”, aldus koersdirecteur Peter Debaveye.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.