Geen vergunning voor windmolenpark: “En dat moeten we via Facebook vernemen”

Geen vergunning voor windmolenpark: “En dat moeten we via Facebook vernemen”

Zuhal Demir heeft de omgevingsvergunningsaanvraag voor een windturbineproject langs de E40 geweigerd. Foto: if

Tienen / Hoegaarden / Bierbeek / Boutersem -

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft de omgevingsvergunningsaanvraag voor een windturbineproject langs de E40 geweigerd. Dat melden de lokale N-VA-afdelingen. De projectbeheerder en de lokale gemeentebesturen werden niet geïnformeerd.

Met één pennenstreek heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) elf potentiële windmolens neergesabeld. Op zich geen controversiële beslissing: de vier betrokken gemeentebesturen gaven bij deze aanvraag een ongunstig advies. Wat wel opmerkelijk is, is dat de gemeentebesturen van Bierbeek, Boutersem en Hoegaarden niet geïnformeerd zijn. De enige lokale overheid die geïnformeerd werd, is stad Tienen.

“Totaal ongepast dat we dit via Facebook moeten vernemen”, reageert burgemeester van Boutersem Chris Vervliet (CD&V). “Ik respecteer de bevoegdheid van de minister. Maar de wijze van communicatie is een andere zaak. Blijkbaar geeft de minister voorrang aan interne partijcommunicatie boven het informeren van lokale overheden.”

“Op dit ogenblik zit ik met het gevoel dat de interne partijcommunicatie voor de minister belangrijker was”, deelt Vervliet nog mee. “Ik betreur dit ten zeerste en vind het weinig respectvol. Ik heb dit haar ook in die zin laten weten.”

Geen reactie

Ook burgemeester van Bierbeek Johan Vanhulst (CD&V) heeft het nieuws via de niet-officiële weg vernomen. “Ik heb gezien dat N-VA Bierbeek een melding heeft gemaakt op Facebook, om te pronken dat “hun” minister de beslissing vernietigd heeft. De argumentatie voor deze beslissing ken ik niet, dus inhoudelijk kan ik er niet op reageren.”

Ook de burgemeester van Hoegaarden Jean-Pierre Taverniers (CD&V) werd niet geïnformeerd. “Wanneer de eerste journalist me belde voor een reactie kwam ik uit de lucht gevallen. Ik ben naar mijn computer gegaan, en ik heb de omgevingsvergunning opgezocht. Daar staat dat de aanvraag nog steeds ‘in onderzoek’ is. Vreemd. De lokale besturen zouden als eerste geïnformeerd moeten worden.”

Projectbeheerder Storm werd evenmin ingelicht dat de vergunningsaanvraag geweigerd is. “Zodra we een officiële communicatie ontvangen, kunnen we ons standpunt meedelen. Tot dan wachten we af”, zegt communicatieverantwoordelijke Eveline D.Milonas.

Einddatum

Tienens Schepen van Duurzaamheid Paul De Cort is een van de weinigen die wel geïnformeerd werd.

“Onze bronnen hebben ons net na de middag op de hoogte gebracht. Vandaag was de einddatum waarop de beslissing moest vallen”, zegt De Cort. “De minister heeft ons negatief advies gevolgd. Zo was er bijvoorbeeld onvoldoende zekerheid of de windmolens niet schadelijk zouden zijn voor de gezondheid van de mensen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees