Rwanda blijft kandidaat voor WK wielrennen 2025 ondanks schandaal met seksueel misbruik

Rwanda blijft kandidaat voor WK wielrennen 2025 ondanks schandaal met seksueel misbruik

De Ronde van Rwanda met aankomst op de Muur van Kigali. Foto: Maarten Delvaux

Opschudding bij wielerdwerg Rwanda. Aimable Bayingana, voorzitter van de Rwandese wielerbond, wordt verdacht van corruptie en het organiseren van seksueel misbruik van vrouwelijke wielrenners. Onder lichte dwang van het Rwandese Ministerie van Sport zijn Bayingana en zijn volledige directiecomité moeten opstappen. Het lopende onderzoek zal aan het licht moeten brengen of de heren schuldig zijn.

De Belgische wielerbond werkt al enkele jaren samen met Rwanda, maar dat staat helemaal los van het lopende onderzoek. Elke zomer komen enkele jonge Rwandese renners naar België om te proeven van de Europese wielercultuur. De Belgische wielerbond voorziet de jongeren van fietsen en omkadering.

Sowieso is dit nieuws geen goeie zaak voor Rwanda en zijn kandidatuur om in 2025 het WK op de weg te organiseren, maar volgens Tom Van Damme, directeur van de Belgische wielerbond, hebben beide dossiers niks met elkaar te maken. “De kandidatuur voor het WK van Rwanda staat los van de wielerbond. Het is een bod van de Rwandese overheid, die zich als sportland wil promoten.” Zo is Rwanda ook al shirtsponsor van voetbalploegen Paris Saint-Germain en Arsenal.

Ook Marokko kandidaat

Overigens is Rwanda niet de enige kandidaat om in 2025 als eerste Afrikaanse land het WK te organiseren. Marokko heeft ook een kandidatuur ingediend.

Corrigeer

MEER NIEUWS