“Het gegil en de wanhoop vergeet ik nooit”

Jongen (11) doodgereden door vrachtwagen in centrum Aalst

© TV Oost

Een vrachtwagen reed woensdag rond acht uur een kind van elf aan in het centrum van Aalst. De jongen overleefde het ongeval niet, meldt de politie van Aalst. Lisa zag het gebeuren: “Het gegil. De wanhoop van de vrachtwagenchauffeur. Zijn zus die ik in de armen hield en op haar broertje riep. Dat zal ik nooit vergeten.”

sir, lvdb, blg

Volgens de eerste geruchten ging het om een kleuter, maar de politie van Aalst meldt dat het slachtoffer een jongen van elf jaar is.

De aanrijding gebeurde volgens het parket in de Alfred Nichelsstraat in Aalst, ter hoogte van de parking aan het bedrijf Tereos. Een verkeersdeskundige moet de omstandigheden nog onderzoeken. De Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) zegt dat camerabeelden op de plaats van het ongeval onderzocht zullen worden om meer duidelijkheid te krijgen over de omstandigheden. “Dit heeft alles weg van een dodehoekongeval, maar verder onderzoek zal dat nog moeten uitwijzen. De chauffeur zou de afslag naar een parking hebben willen nemen. Maar op dat moment zou hij het gezin dat kwam aanlopen niet gezien hebben”, zegt D’Haese aan VRT NWS.

© lvdb

Het slachtoffer overleed ter plaatse. De jongen was onderweg met zijn moeder, broer en zus. De vrachtwagenchauffeur, een 31-jarige man met Poolse nationaliteit, was in shock. Hij testte negatief op alcohol en drugs.

“Het geluid van de moeder”

Ooggetuige Lisa Gabriëls schrijft op Facebook: “Dingen die ik nooit zal vergeten. Het gegil. De wanhoop van de vrachtwagenchauffeur. De zus die ik in mijn armen hield en dat op haar broertje riep. De woorden ‘ik blijf bij jou’ die uit mijn mond rolden. De woorden ‘alles komt goed’ die ik wegslikte. Het kleine jongetje dat verweesd op de parking stond en een broertje bleek te zijn. De dappere, moedige omstaanders die knielden bij het overleden kind. De vragende blik in de ogen van mijn eigen kinderen. Het geluid van de moeder. Het geluid van de moeder. Het geluid van de moeder. De ambulances die zo lang op zich lieten wachten, al kan het evengoed zijn dat het maar tien minuten duurde.”

Maar er is ook woede bij de vrouw die er elke dag passeert met haar kinderen, en ook altijd zoekt naar de blik van de truckchauffeurs op een van de gevaarlijkste punten van de stad. “Ik ben niet de persoon van de grote woorden. Niet de persoon van de wijzende vinger. Maar dit was zo overduidelijk, al jaren, een accident waiting to happen. Dit is niet de schuld van de truckchauffeur. Wel die van Stad Aalst. Zet daar een hek rond. Verander de aanrijtijden, zorg dat ze de spits mijden. Verplaats de industriële site in het kloppende hart van mijn stad. Wat dan ook, maar doe er iets aan. Ook al is het nu al te laat.”

Buurtbewoners klagen al langer over de gevaarlijke verkeerssituatie op die plaats. Ook televisiepresentator Steven Van Herreweghe woont in de buurt en passeert dagelijks de plaats van het ongeval om zijn “ventjes” naar school te brengen. “Elke ochtend houd ik mijn hart vast voor de honderden kinderen die daar langs moeten op weg naar school. Daarnet terug gepasseerd zoals elke dag en één kindje, te voet naar school is er niet meer geraakt. Een vrachtwagen greep hem. Ik heb er geen woorden voor.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie