'112 histories uit Deinze en 't Land van Nevele'

FOTO. De afterparty van de Guldensporenslag in Deinze

Baljuw Arend Drubbel trok met een Deinse militie in 1302 naar de Guldensporenslag op de Groeningekouter in Kortrijk om er het Franse leger te bekampen. Na de slag bevonden de Vlamingen zich in een overwinningsroes. Bevelhebber Willem Van Gulik wou naar Gent. Hij landde met zijn entourage in de afspanningen aan de Knok (toen nog Petegem) en er werd daar volop gevierd. Hij liet er zich ook verzorgen voor een pijlkwetsuur. Er is een rekening bewaard van het feestje.

Het is een van de vele merkwaardige verhalen uit ‘112 histories uit Deinze en ’t Land van Nevele’ dat onlangs werd voorgesteld in de raadzaal van het stadhuis van Deinze en ondertussen te koop wordt aangeboden in de boekhandels Letters & Co en De Standaard. Daarnaast is het boek te krijgen in de krantenwinkels In de Inktpot in Astene), de Rotonde en ’t Pestelijntje, beide in Nevele.

De drie auteurs Stefaan De Groote, Denis Pieters en Manuel Van den Abeele krijgen ook hulp van twee erfgoedverenigingen; het boek ligt te koop in de Erfgoedcel Leie Schelde in de Tolpoortstraat 79 in Deinze en het Erfgoedcentrum Het Land van Nevele in Hansbeke (enkel op dinsdagavond en de eerste zondagvoormiddag van de maand). Tenslotte schiet ook de ambachtelijke bakkerij In de Roskam op de Deinse Markt ter hulp voor de verspreiding van het boek.   

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio