Mode & Beauty

Waarom januari het nieuwe september is in modeland

Waarom januari het nieuwe september is in modeland

Vroeger was het voor modefans reikhalzend uitkijken naar de septembernummers van modebladen, want daarin werd de nieuwe herfstmode voorgesteld. Nu kijken diezelfde lezers meer uit naar januari, die de titel van ‘modemaand’ heeft overgenomen.

‘September is the January of fashion’, zo scandeerde moderedactrice Candy Pratts Price in 2009 in de docufilm ‘The September Issue’. De reden waarom deze maand lang als het begin van een nieuw modejaar werd beschouwd, is logisch te verklaren: doorgaans ontdekte men hierin de nieuwste herfstmode.

Maar tijden veranderen, zo schrijft The Guardian. Tegenwoordig zijn alle looks van herfstshows vrijwel meteen erna op Instagram te zien, waardoor liefhebbers sneller geïnformeerd zijn. Releases in de modewereld zijn verschoven van een halfjaarlijks model naar frequentere ‘drops’, zoals de zogenoemde cruisecollecties van topmerken. De nieuwe stijlkalender wordt anno 2019 (en in de toekomst) bepaald door de momenten die consumenten belangrijk vinden, in plaats van het tijdschema dat retailers ligt. Plus: de januari-edities liggen al in december in de winkelrekken, net op tijd om een outfit en accessoires te kiezen voor de feestdagen. De focus van de modewereld, die meer en meer op duurzaamheid ligt en flirt met activisme, harmonieert bovendien met onze goede voornemens.

Waarom januari het nieuwe september is in modeland

Spraakmakende covers

Hoe deze verschuiving zich vertaalt in de praktijk? Modebladen willen in januari vooral opvallen. Ze pakken bijgevolg groots uit op hun voorpagina’s. Een van deze relevante voorbeelden is de Amerikaanse Vogue, die het in het begin van het nieuwe jaar zegt met vier verschillende covers, gemaakt door de befaamde fotografe Annie Leibovitz. Die passen allemaal binnen hetzelfde thema: het moederschap. Zo prijkt hoogzwanger moel Ashley Graham op een versie, Stella McCartney en haar vier kinderen op een andere. Die laatste cover is een dubbele primeur: het is de eerste keer dat een ontwerpster die plek krijgt van dit blad en McCartney houdt haar kinderen doorgaans uit de schijnwerpers… behalve nu.

De Britse Vogue pakt uit met Taylor Swift. Weinig bijzonder, ware het niet dat ze een Chanel-jasje draagt uit het archief van het vermaarde modehuis. Cosmopolitan pakt - voor het eerst in 35 jaar - uit met een man op de cover. Het gaat om Jonathen Van Ness, New Yorkse kapper die openlijk praat over zijn seropositiviteit en genderfluïditeit. Elle maakt indruk door Beyoncé naar voor te schuiven in kledij van haar nieuwe Ivy Park-collectie en ingevlochten kapsel. De somberste en donkerste maand van het jaar krijgt voortaan een glossy filter en is - alvast in de mode-industrie - hotter dan ooit.

Corrigeer