Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  AFP

Green Deal wil Europa tegen 2050 klimaatneutraal maken

“Moeten wetgevingen nu herzien”

Tegen 2050 moet Europa klimaatneutraal zijn. Kersvers Commissievoorzitter Ursula von der Leyen legt de lat daarmee meteen erg hoog. “Het is een ambitieus plan”, geeft Jos Delbeke toe, de voormalig directeur-generaal Klimaat van de Europese Commissie. “Maar als we een groot aantal van onze bestaande wetgevingen herzien, zijn die langetermijndoelstellingen haalbaar.”

‘Time’ roept Greta Thunberg uit tot Persoon van het Jaar Klimaatcommissaris reageert cynisch op Demir

Amper elf dagen na haar aantreden lanceerde Von der Leyen afgelopen woensdag de European Green Deal, een ambitieus pakket maatregelen om de overgang naar een groener Europa definitief op de rails te krijgen. Zo wil de Commissie de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 fors verminderen, moeten er tegen 2025 een miljoen laadpalen voor elektrische auto’s langs de Europese wegen staan en worden er 2 miljard bomen aangeplant. De kroon op het werk? Tegen maart een klimaatwet hebben, die de doelstelling van een klimaatneutrale Europese Unie bindend maakt.

Druk op lidstaten

“De Green Deal is eigenlijk het werkprogramma van Von der Leyen voor de komende vijf jaar”, zegt expert Jos Delbeke. “De Commissie wil dat de wetgevingen in alle sectoren, met specifieke aandacht voor energie, industrie, transport en landbouw, grondig hervormd worden en dat de klimaatneutraliteit daarbij steeds in het achterhoofd wordt gehouden. Door de doelstellingen van 2050 bindend te maken, legt ze druk op de lidstaten om er ook daadwerkelijk rekening mee te houden.”

LEES OOK. Heel Europa verplicht klimaatneutraal tegen 2050, maar dat zal Charles Michel nog hoofdpijn bezorgen

Maar niet alleen de Europese volksvertegenwoordigers mogen zich uitspreken over de Green Deal. Ook de lidstaten hebben een stem in dit dossier. Het is aan onze eigen Charles Michel om als voorzitter van de Europese Raad alle 28 lidstaten op een lijn te krijgen. “Het is een moeilijk politiek debat waarbij vooral enkele minder rijke lidstaten zoals Hongarije, Polen en Tsjechië om financiële steun zullen vragen. Die lidstaten zijn afhankelijk van kernenergie of de steenkoolindustrie en moeten zware investeringen doen om de overstap naar schonere energie mogelijk te maken. Daarvoor hebben ze veel geld nodig.”

Solidariteit nodig

Von der Leyen komt de armere lidstaten daarin tegemoet met het zogenoemde ‘Rechtvaardig Transitiemechanisme’, een geldpot dat 100 miljard euro moet bevatten voor de periode 2021-2027, om de negatieve gevolgen van de vergroening van Europa op te vangen. Hoe dat fonds gespijsd moet worden, is momenteel nog niet duidelijk. De Commissie kijkt onder meer in de richting van de Europese Investeringsbank. “En ook de rijkere lidstaten zullen bijdragen om de armere lidstaten te helpen, er zal een Europese solidariteit nodig zijn.”

Of Europa er tegen 2050 effectief in slaagt om de doelstellingen te halen, is nog maar de vraag. Dat ze de eerste zullen zijn, is dan weer een zekerheid. “Europa heeft op het vlak van de klimaatverandering de leiderschapsrol opgeëist en vertaalt dat in zijn internationale politiek. De Green Deal geeft de Unie de kans om als eerste nieuwe technologieën te ontwikkelen en dat opent economisch gezien verschillende deuren.”

‘Time’ roept Greta Thunberg uit tot Persoon van het Jaar

VS

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) is door Time uitgeroepen tot Persoon van het Jaar 2019. Ze werd het symbool van een generatie, een krachtige stem die waarschuwt voor de grootste uitdaging van onze planeet, aldus het magazine.

Thunberg is niet de leider van een politieke partij of een belangengroep, noteert Time. “Het is een gewone tiener die het icoon van een generatie werd door haar moed om de waarheid te spreken voor het oog van de machthebbers."

De redactie van Time huldigt sinds 1927 de meest invloedrijke persoonlijkheid van het jaar op wereldniveau. Vorig jaar kreeg onder anderen de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi de titel toegekend. Ook bondskanselier Angela Merkel, VS-president Donald Trump, koningin Elisabeth II en Nelson Mandela kregen die erkenning al. (blg)

Klimaatcommissaris reageert cynisch op Demir

Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans is niet opgezet met de reactie van Vlaams minister voor Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) op het plan van de Europese Commissie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. “Ik weet niet of de nieuwe doelstellingen haalbaar zijn”, zei Demir na het horen van het voorstel. “En of ze betaalbaar zijn. Ik wil eerst werk maken van maatregelen die we overeenkwamen, in plaats van nu al over andere doelstellingen te spreken.”

BELGA

Timmermans is ontgoocheld in de reactie van Demir. “Gisteren kwam ik de Vlaamse minister tegen in Madrid”, zegt hij. “Ze vertelde me heel trots over haar klimaatdoelstellingen. Toen zei ik dat we in 2020 gaan voorstellen om de uitstoot van broeikasgassen met 50 of 55 procent te verminderen tegen 2030. Ze keek me aan en zei: ‘ah’.”

(lla)

Het beste van Enkel voor abonnees