Brandstichters van Vlooybergtoren komen weg met werkstraffen

Brandstichters van Vlooybergtoren komen weg met werkstraffen

Foto: mmv

Leuven / Tielt-Winge -

De correctionele rechtbank van Leuven heeft vijf mannen vrijdag veroordeeld voor de brandstichting van de Vlooybergtoren in Tielt-Winge in juni vorig jaar. Ze kwamen weg met werkstraffen van 120 tot 180 uur.

De broers Joachim (21) en Michael (25) D. uit Bekkevoort, Olivier D.B. (31) uit Halen, Bram J. (19) uit Kortenaken en Wieland V. (37) uit Bekkevoort werden schuldig bevonden aan opzettelijke brandstichting bij nacht. Zij deden op 30 juni 2018 de Vlooybergtoren in de vlammen opgaan met balen stro en benzine.

Op de zitting van 15 november was Olivier D.B. als aanstoker van het gezelschap bestempeld. De rechtbank beperkte zijn rol tot deelname aan een vereniging, net als zijn vier kompanen.

“De vijf beklaagden vertoonden onverantwoord gedrag, met verregaande gevolgen. De impact was groot, zowel financieel als moreel. Ze hebben zich op een emotioneel onvolwassen manier gedragen”, stelde de rechter. “Een straf met probatie-uitstel is geen passende reactie om dit gedrag te beteugelen. Een ernstige werkstraf dringt zich op.”

Olivier D.B. en Wieland V. werden veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. Voor beide dertigers geldt een vervangende gevangenisstraf van achttien maanden. De drie twintigers kregen een werkstraf van 120 uur, met een vervangende gevangenisstraf van een jaar. De maximale werkstraf bedraagt 300 uur. De rechtbank legde geen geldboetes op. Het openbaar ministerie had effectieve straffen gevorderd van één tot twee jaar cel.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees