Lek in gasleiding eindelijk gevonden: herstelling volgende week afgerond

Lek in gasleiding eindelijk gevonden: herstelling volgende week afgerond

Bij het graven werd erg omzichtig tewerkgegaan. Foto: Marc Peeters

Zandhoven / Oevel / Westerlo -

Het lek in de gaspijpleiding in de Nijverheidsstraat in Oevel (Westerlo) is gevonden. “Zoals we eerder al vermoeden, gaat het om een klein gaatje ter hoogte van een lasnaad”, weet Christophe Sproelants, communicatieverantwoordelijke van de gemeente Westerlo.

De beheerder van de pijpleiding is intussen volop bezig met het repareren van de leiding. “Het beschadigde deel wordt vervangen door een nieuw stuk leiding”, zegt Sproelants. “Deze werkzaamheden zullen begin volgende week afgerond zijn. Na goedkeuring van de reparatie door specialisten van de brandweer mag de beheerder de leiding dan opnieuw in gebruik nemen.”

“Dit zal gepaard gaan met beperkt fakkelen in Zandhoven ter hoogte van de sluis tussen het Albert- en het Netekanaal. Wanneer de ethyleenleiding weer volledig in dienst is zullen de fakkels in Zandhoven verwijderd worden. Dat gebeurt vermoedelijk halfweg volgende week.” Er zullen dan twee volle weken gepasseerd zijn nadat het lek werd vastgesteld door een speciaal daarvoor getrainde snuffelhond.

Om de oorzaak van het gaatje aan de lasnaad van de leiding te kennen, wordt het beschadigd stuk voor verder onderzoek naar de Universiteit Gent gestuurd. Volgend jaar wordt de pijpleiding, een buis met een diameter van 25 centimeter die van de Antwerpse haven naar Duitsland loopt, over de volledige lengte grondig geïnspecteerd. Dat gebeurt met robot die door de buis rijdt.

Lek in gasleiding eindelijk gevonden: herstelling volgende week afgerond
Foto: Jef Matthee
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio