Drugslabo’s ontdekt in stallen van West-Vlaamse boerderijen, politie treft ook illegalen aan

Drugslabo’s ontdekt in stallen van West-Vlaamse boerderijen, politie treft ook illegalen aan
Lo-Reninge / Ieper -

De politie en het gerecht zijn twee boerderijen binnen gevallen in Vlamertinge en Reninge. In de stallen waren drugslabo’s gevestigd om XTC-pillen te maken. In Reninge werden ook 7 illegalen aangetroffen.

“De gerechtelijke diensten van West-Vlaanderen hebben na maandenlang intens speurwerk recent in een boerderij in Vlamertinge een drugslabo aangetroffen. Het onderzoek bracht de speurders op het spoor van een criminele organisatie van Belgische Turken uit Limburg die in Vlamertinge, maar ook in Lo-Reninge boerderijen huurden om er in de stallen een XTC-labo in te richten”. Toch spitste het onderzoek zich toe in Limburg. Ook daar werden verschillende huiszoekingen georganiseerd, onder andere in Maaseik, Genk, Maasmechelen en Heusden-Zolder. “In de kelder van een villa werd een actief drugslabo aangetroffen en een cannabisplantage van een paar honderd planten. Er werden twee high value targets aangetroffen die bezig waren met de aanmaak van duizenden XTC-pillen. Deze pillen met diverse logo’s, een tabletteermachine en een grote hoeveelheid wit poeder werden in beslag genomen. De onderzoekers troffen er ook een geladen pistool met munitie aan. In totaal werden zeven personen opgepakt die voorgeleid zullen worden bij de onderzoeksrechter”, klinkt het bij het parket van Ieper. Enkele van hen zouden al internationaal gekend zijn voor het vervaardigen van drugs.

In brand gestoken vaten

Een eerste inval gebeurde op een boerderij in Vlamertinge. Die bleek verlaten te zijn, maar in de stallen werden nog restanten van materiaal aangetroffen die wezen op voorgaande drugsactiviteiten. Enkele weken eerder, op 8 november, werden in de Kriekstraat in Voormezele 120 vaten aangetroffen met chemische resten. De vaten waren in brand gestoken. Die zijn wellicht afkomstig van de boerderij in Vlamertinge.

Onderduikadres in Reninge

In Reninge, buurgemeente van Ieper, vielen de speurders donderdag dan weer binnen in een boerderij langs de smalle Groenestraat. Het gaat om een oude hoeve die erg landelijk gelegen is en waarvan de dichtste buren meer dan een kilometer ver wonen; een hoeve die al enkele jaren verhuurd wordt. De huurder werd gearresteerd. Ook daar is er sprake van de restanten van een oud drugslab in de stallen. Bovendien werden daar verschillende illegalen aangetroffen en opgepakt. De boerderij in Reninge zou dienen als onderduikadres voor illegalen in afwachting van de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. “Het is zo dat wij met vier ploegen van in totaal acht man bijstand hebben verleend voor een gerechtelijke actie op de boerderij op vraag van het parket en de federale politie”, verduidelijkt commissaris Toon Fonteyne. “De actie wordt geleid door de federale gerechtelijke politie.”

Het parket van Brugge zal het luik van de mensenhandel voor zich nemen.

Corrigeer

MEER NIEUWS