Tot acht maanden cel en 72.000 euro boete voor illegale pizzakoeriers

Tot acht maanden cel en 72.000 euro boete voor illegale pizzakoeriers

Tot acht maanden cel en 72.000 euro boete voor illegale pizzakoeriers (themabeeld) Foto: Getty Images/iStockphoto

Leuven -

De correctionele rechtbank van Leuven heeft twee zaakvoerders en evenveel ondernemingen veroordeeld voor een reeks overtredingen van de arbeidsreglementering. Zij vielen door de mand tijdens een gecoördineerde actie van de politie naar pizzakoeriers per bromfiets in Leuven.

Mahamad D. en Mohammed A. stonden samen met hun respectieve bvba’s O Sole Mio uit Leuven en Büyük uit Holsbeek terecht voor een reeks inbreuken op het arbeidsreglement. Zij waren niet in orde met tewerkstellingsdocumenten, dimona-aangiftes en arbeidsvergunningen. Dat bleek tijdens vier controles in 2017 en 2018.

De beklaagden leverden pizza aan huis en maakten daarvoor gebruik van gemotoriseerde koeriers. Het onderzoek startte na een banale verkeersinbreuk door een bromfietser op 10 november 2017. Bij een gecoördineerde controle-actie op de naleving van de sociale wetgeving werden op 22 februari 2018 zes bromfietsers aan de kant gezet.

Mahamad D. werd al enkele keren veroordeeld voor sociaalrechtelijke misdrijven. De Leuvense correctionele rechtbank veroordeelde hem op 12 februari van dit jaar tot een exploitatieverbod van een jaar. Hij kreeg acht maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Mohammed A. liet zich volgens de rechter meeslepen door D. en beschikte over een blanco strafregister. Hij kwam weg met een boete van 4.800 euro.

De vennootschappen O Sole Mio en Büyük kregen geldboetes van respectievelijk 72.000 en 24.000 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees