Unieke historische kaart van Deinze komt thuis

Deinze / Nevele - Schepen Rutger Dereu had vrijdagavond verrassend nieuws voor Dunsa, dat in de zaal Bietenoogst van mudel de voorstelling van zijn jaarboek had georganiseerd. Bij wijze van kerstcadeau voor mudel en Dunsa had de stad Deinze een bijzondere kaart op de kop kunnen tikken. Op een veiling in Brussel kon vrijdagnamiddag de oudste gekende kaart van de stad Deinze worden aangekocht. Het is een uniek stuk dat van voor 1576 dateert. Het behoort nu al tot de absolute topstukken van de collectie van het museum.

"De kaart is wellicht een processtuk dat werd gemaakt tijdens een pleidooi voor een rechtbank. Het beschrijft vermoedelijk het verhaal van een misdadiger, die in Deinze misdaden heeft gepleegd, al moet daar nog veel onderzoek naar gebeuren", aldus een trotse schepen van Cultuur Rutger De Reu.

"We kunnen wel al met zekerheid zeggen dat het dateert van voor 1576. Naast de Rekkelinge staat immers ook het Magritteklooster op de kaart afgebeeld. Dat werd volledig afgebroken in 1576. De kaart zelf is een aquarel en is dus een uniek stuk", zegt Rutger De Reu, "Nooit eerder werd een kaart gevonden die zolang de tand des tijds heeft doorstaan. Het is ook bijzonder dat zo een kaart zolang in goede staat blijft. Dit is een absoluut topwerk voor onze stad. We zullen blij zijn als het eindelijk terug thuiskomt."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio