Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Op het kabinet van minister van Werk Nathalie Muylle zijn vrijdag de lijstnummers voor de sociale verkiezingen getrokken.  BELGA

Vakbonden op hun nummer gezet voor sociale verkiezingen

In Brussel vond vrijdag de lottrekking plaats voor de sociale verkiezingen die plaats vinden van 11 tot 24 mei 2020. Daarmee kan de campagne nu écht uit de startblokken schieten.

Een onschuldige kinderhand – voor de gelegenheid die van de kleine Lucie – trok de volgnummers voor de representatieve werknemersorganisaties. De liberale ACLVB-CGSLB kreeg nummer 1, de christelijke ACV-CSC nummer 2, de socialistische ABVV-FGTB 3 en NCK-CNC, de vakbond die de belangen behartigt van de kaderleden, kreeg nummer 4. De bonden krijgen nu 150 dagen de tijd om bijna 1,8 miljoen werknemers in circa 10.700 ondernemingen te overtuigen.

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) stelde vrijdag een aantal vernieuwingen voor die bij deze verkiezingen zijn ingevoerd. Zo zullen uitzendkrachten voor het eerst kunnen stemmen bij de onderneming waar ze aan de slag zijn en wordt het mogelijk om vanaf de werkcomputer een stem uit te brengen. De minister pleitte er nog eens voor om meer vrouwen op de lijsten te plaatsen en zo komaf te maken met het al te grote genderonevenwicht bij kandidaten en verkozenen.(krs,blg)