Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De vermeende feiten zouden zich hebben afgespeeld in het MPI De Vleugels, dat toen nog Maria Ter Engelen heette. jhm

Acht jaar na feiten weten ouders nog niet wat er met hun dochter (nu 15) is gebeurd

Nieuw onderzoek naar gehandicapt meisje dat schedelbreuk opliep

Houthulst/Oostende

-

Een nieuw college van deskundigen moet de zaak herbekijken van een nu vijftienjarig zwaar gehandicapt meisje dat bijna acht jaar geleden een schedelbreuk opliep in het MPI De Vleugels in Klerken (Houthulst). De Oostendse ouders van het meisje weten nog altijd niet hoe het meisje destijds zo’n schedeltrauma heeft opgelopen.

De zaak sleept intussen al 2,5 jaar aan in de rechtbank van Veurne, maar kent een nog langere voorgeschiedenis. De feiten dateren al van 23 april 2002. De toen achtjarige B., een zwaar gehandicapt meisje, verbleef toen al lange tijd in het MPI De Vleugels, dat toen nog Maria Ter Engelen heette, en school Heuvelzicht, beide in de Dorpsstraat in Klerken.

Aan zijden draadje

Begeleiders stelden vast dat B. anders reageerde dan normaal. Ze werd bij hoogdringendheid opgenomen in het Jan Ypermanziekenhuis, waar een zware schedelbasisfractuur werd vastgesteld. Het leven van B. hing aan een zijden draadje, maar het meisje sloeg zich erdoor.

Het parket startte een uitgebreid onderzoek en nam tal van verhoren af, maar seponeerde uiteindelijk de zaak. Niemand van de begeleiders wist wat er was gebeurd met B., evenmin waar zich iets had afgespeeld: in het MPI of in de school.

Ouders van B. “Wij zoeken geen schuldigen en veroordelen niemand. We zoeken wel nog naar antwoorden”

De ouders van B., die in Oostende woonden, sleepten het MPI zelf voor de rechter. “Wij zijn bezorgde ouders die niks dan liefde voelen voor onze dochter”, aldus moeder L.M. en haar man. “De reden dat wij dit doen, is omdat we nog altijd naar antwoorden zoeken. Wij zoeken geen schuldigen en veroordelen niemand. Maar er is íets gebeurd met onze dochter, dat staat vast. Een zwaar schedeltrauma loop je niet zomaar op. Bovendien zit B. in een rolstoel, vastgemaakt met riemen. Daar val je ook niet uit. We vermoedden dat er iets fout is gelopen toen ze uit het aromabad kwam.”

Verder uitspitten

Tegen de rechtstreekse dagvaarding werd beroep aangetekend, maar het hof van beroep in Gent wil de zaak toch verder uitspitten. Een nieuw college van deskundigen zal nu de medische verslagen grondig doornemen. Op 15 mei wordt daarover een debat gevoerd in Gent. Op 26 juni komt de zaak dan opnieuw voor in Veurne.

Het beste van Enkel voor abonnees