Nederlandse titelverdediger Michael van Gerwen op WK darts na zege tegen landgenoot: “Ik haat hem tot op het bot”

Nederlandse titelverdediger Michael van Gerwen op WK darts na zege tegen landgenoot: “Ik haat hem tot op het bot”

Van Gerwen (links) en Klaasen

Een Nederlands onderonsje tussen titelverdediger Michael Van Gerwen en diens landgenoot Jelle Klaasen in de tweede ronde van het WK darts leidde gisteravond tot een emotionele persconferentie.”Ik haat hem tot op het bot”, liet een geëmotioneerde winnaar Van Gerwen optekenen over zijn tegenstander. En daar heeft hij wel een heel goede reden voor.

Van Gerwen is een cultfiguur in het land van de vliegende pijltjes. Emotioneel ook zelden uit zijn lood te slaan maar dat liep gisteravond even helemaal anders. “Ik haat hem en daarom wilde ik absoluut winnen. Maar daarmee legde ik wel heel veel druk op mezelf”, vertelde Van Gerwen na afloop.

Over de reden van de haat deed hij evenmin moeilijk. Van Gerwen verklapte voor het eerst een in het dartsmilieu gekend verhaal. “Het is een issue van lang geleden, maar het komt nooit meer goed”, had Van Gerwen even daarvoor gezegd. En toen verschenen de tranen. “Hij heeft er voor moeten boeten en het is allemaal afgehandeld. Maar dit is heel moeilijk een plekje te geven. We waren de beste vrienden en heel close met elkaar. Nu hebben we een verleden waardoor ik hem tot op het bot niet mag.”

Van Gerwen en Klaasen stapten in 2007, toen nog als vrienden, samen over van de BDO naar de prestigieuze PDC. Klaasen had zich een jaar eerder bij de BDO ten koste van Raymond van Barneveld tot wereldkampioen gekroond en Van Gerwen had op dat moment als 17-jarig talent al een prachtige eindzege bij de World Masters achter zijn naam staan.

Van Gerwen legde ook uit waarom hij het (publieke) geheim tegen journalisten vertelde. “Mensen die televisie kijken vinden mij onsportief omdat ik hem geen hand geef. Maar als ze weten wat hij mijn familie heeft aangedaan, begrijpen ze het wel.”

Naaktfoto’s

Klaasen kreeg eind 2012 voor het sturen van naaktfoto’s naar een minderjarig meisje een taakstraf opgelegd van 16 uur en moest daarnaast een schadevergoeding van 400 euro betalen. De toen 28-jarige darter accepteerde die straf en bood daarnaast middels een verklaring zijn excuses aan. Het betrokken meisje bleek de minderjarige zus te zijn van Daphne, de huidige echtgenote van Van Gerwen. “Dan ga je kapot”, aldus van Gerwen die gisteravond benadrukte dat de aanwezige journalisten het verhaal naar buiten mochten brengen.

Van Gerwen speelt zijn tweede ronde pas op 22 december en keerde terug naar Nederland om zijn familie bij te staan en zelf mentaal tot rust te komen. Onze landgenoot Kim Huybrechts won gisteren eveneens: hij versloeg in de eerste ronde van het WK de 21-jarige Nederlander Geert Nentjes met 3-2. Huybrechts komt vanavond in de tweede ronde uit tegen de Engelsman Rob Cross.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.