Toon Aerts dolblij met ‘klassieke’ zege in Ronse, Mathieu van der Poel nederig: “Op zo’n parcoursen is hij altijd heel goed”

Toon Aerts dolblij met ‘klassieke’ zege in Ronse, Mathieu van der Poel nederig: “Op zo’n parcoursen is hij altijd heel goed”

Foto: Peter Malaise

Het is gebeurd: Mathieu van der Poel is geklopt. Toon Aerts versloeg de wereldkampioen in een zeer modderig Ronse, en daarmee was de Belgische kampioen uiteraard zeer gelukkig. “Deze wedstrijd spreekt toch wat tot de verbeelding.” Nummer twee Eli Iserbyt noemde het ‘een echte cross’.

LEES OOK.Sensatie op de Hotondcross in Ronse: Toon Aerts smeert Mathieu van der Poel eerste nederlaag van het seizoen aan

Toon Aerts: “Fiets voelde vandaag als extra lichaamsdeel”

”Dit was toch best een grote voorsprong. Dat had ik niet verwacht”, klonk het na de wedstrijd bij winnaar Toon Aerts. “Ik heb gefocust op techniek en het kiezen van de juiste sporen. Dan is het minder zwaar, en dat lukte me goed. Ik rij graag op parcoursen zoals dit, daarom was de Koppenbergcross (die droog was, nvdr.) zo’n teleurstelling voor mij enkele weken geleden. En nu sta ik plots eerste of tweede in elk klassement.”

“Dat klassement speelde wel mee in mijn hoofd tijdens de tweede helft van de koers”, gaf de Belgische kampioen toe. “Na mijn laatste wissel heb ik zelfs nog met hardere bandenspanning gereden, zodat ik nog kon sprinten. Mijn fiets voelde vandaag als een extra lichaamsdeel, ik zat goed. Waar ik deze overwinning plaats tussen mijn andere zeges? Wat mij betreft hoort deze cross inmiddels wel tot de klassiekers. Hij is nog niet zo oud, maar er zijn wel al veel mooie duels geweest hier en deze wedstrijd spreekt toch wat tot de verbeelding.”

Eli Iserbyt: “Dit was een echte cross”

“Enorm lastig. En koud aan de handen”, was de eerste reactie van Eli Iserbyt, die na een moeilijke week toch een goede wedstrijd reed in Ronse. “Gezien de voorbije dagen, toen ik last had van de maag, is dit toch redelijk goed. Ik had een kleine voedselvergiftiging op stage in Spanje, ik kon de laatste paar dagen niks doen. Vandaag heb ik gewoon mijn eigen tempo gereden. Op het einde zat ik er wel door. Ik heb nog tijd proberen terugwinnen op Toon, maar er zat niks in. Dit was een echte cross, meer heb ik er niet over te zeggen. En morgen is er ook weer een prachtige cross in Overijse. Het was plezant, daarvoor doen we het!”

Mathieu van der Poel: “Ik was gewoon niet goed genoeg om te winnen”

“Of je proficiat mag zeggen met deze derde plaats? Goh, niet echt”, klonk het bij Mathieu van der Poel, die in Ronse een reeks van 35 opeenvolgende zeges zag eindigen. “Je kan niet elke keer winnen. Ik kom net terug van mijn stage en was vandaag gewoon niet goed genoeg om te winnen. En Toon Aerts is altijd heel goed op dit soort parcoursen. Maar als ik goed ben, moet ik normaal met hem kunnen concurreren. Het was niet dramatisch slecht, maar niet goed genoeg om te winnen, en dat zijn de mensen wel gewend van mij.”

“Technisch was het vandaag heel moeilijk, en als je iets minder goed bent, gaan dat soort stukken ook iets minder. Het was gewoon proberen om het uur vol te maken, want ik had vrij snel door dat ik de kloof niet meer zou kunnen dichten”, aldus de wereldkampioen. “Die reeks? Ja, op een gegeven moment moet het een keer stoppen. Nu kan ik een nieuwe reeks proberen beginnen, he. Maar of zo’n lange reeks ooit nog een keer lukt, dat weet ik niet!”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.