Shorttracker Stijn Desmet schaatste vier maanden met gebroken pols

Shorttracker Stijn Desmet schaatste vier maanden met gebroken pols

Foto: Photo News

Shorttracker Stijn Desmet is deze week in Herentals geopereerd aan de rechterpols. Desmet liep vier maanden geleden bij een krachttraining een breuk op in dat gewricht. De operatie is geslaagd. Dat meldt de website van de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF).

Desmet zal zich zes weken rustig moeten houden en een brace dragen. Volgens de schaatser zal de ingreep geen gevolgen hebben voor de rest van het seizoen. “Ik kan gewoon meedoen aan de Europese kampioenschappen. Dan gaat de brace af.” Het EK wordt van 24 tot en met 26 januari in het Hongaarse Debrecen gehouden. “Ik geloof er wel in dat ik na een week weer kan beginnen schaatsen.”

Met de breuk heeft de schaatser de wereldbekerwedstrijden in Noord-Amerika en Azië gereden. Aanvankelijk wilde de 21-jarige Desmet het probleem negeren en dacht hij aan een verstuiking of een verrekking. Maar toen na terugkomst uit de VS een scan werd gemaakt, bleek het gewricht toch gebroken.

Niettemin besloot Desmet naar Azië af te reizen om wereldbekerwedstrijden in Japan en China te schaatsen. Hij deed dat na overleg met bondscoach Pieter Gysel en medische adviseurs. Zelf wilde hij pas na het seizoen onder het mes, maar dat werd hem afgeraden. “Mijn rechterpols heb ik toch niet nodig en tijdens wedstrijden had ik er geen last van”, aldus Desmet. Als shorttrackers een hand op het ijs plaatsen, is het altijd de linkse.

Desmet brak zijn rechterpols toen zijn duim bleef haken bij een zogenoemde hang-cleanoefening met 90 kilogram in de krachtzaal van Thialf in Heerenveen. Daar trainen Stijn en zijn zus Hanne met de Nederlandse shorttrackers. Na een weekje België reisde het tweetal zaterdag weer naar Heerenveen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.