Raymond van Barneveld beëindigt carrière met nederlaag in eerste ronde WK darts: “Het leven heeft geen zin meer”

Raymond van Barneveld beëindigt carrière met nederlaag in eerste ronde WK darts: “Het leven heeft geen zin meer”

Foto: Photo News

Vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld heeft zijn laatste wedstrijd gespeeld. Barney moest het in de eerste ronde van het WK darts opnemen tegen de Amerikaan Darin Young, maar verloor met 3-1. De Nederlander was na afloop bijzonder hard voor zichzelf. “Ik ben niet meer dan een amateur, dit vergeef ik mezelf nooit.”

Raymond van Barneveld begon zaterdagavond aan zijn 14de WK bij de PDC, de grootste dartsbond ter wereld, en zijn 28ste in totaal. Dat dit zijn laatste toernooi zou zijn, was al sinds november 2018 bekend. In de eerste ronde nam hij het op tegen de Amerikaan Darin Young. De immer populaire Barney werd bijzonder warm onthaald in het Alexandra Palace. Het Barney Army hoopte vurig dat het niet zijn allerlaatste wedstrijd zou zijn.

Young nam een snelle start door de eerste set meteen binnen te harken (3-1), maar Van Barneveld liet zich niet uit zijn lood slaan en reageerde door in de tweede set geen enkele leg af te staan (3-0). In de derde set hielden de twee heren elkaar in evenwicht: beiden wonnen twee legs. In de vijfde leg liet Young drie setdarts liggen. Van Barneveld kon met een double 20 de set binnenhalen, maar miste: Young benutte zijn vijfde setdart en harkte daarmee de derde set binnen.

Barney laat het liggen

Barney wist wat hem te doen stond, want nu moest hij wel de laatste twee sets winnen. Young brak echter meteen door de worp van Van Barneveld heen in de eerste leg van set vier. De Amerikaan won vervolgens ook de tweede leg, waardoor de opdracht van Barney wel héél lastig werd. Maar plots veerde de 52-jarige Nederlander recht: hij won de derde leg, opende de vierde leg met vier perfecte darts en haalde vervolgens ook die vierde leg binnen. Barney lag op koers voor setwinst, maar miste in de beslissende leg vervolgens vijf setdarts: Young profiteerde en beëindigde daarmee de illustere carrière van de vijfvoudig wereldkampioen.

Van Barneveld reageerde na de wedstrijd voor de camera’s van het Nederlandse RTL bijzonder aangeslagen. “Het is gewoon klaar. Ik blijk gewoon niet sterk genoeg te zijn, ik ben niet meer dan een amateur”, klonk Barney zeer hard. “Ik walg ervan. Dit vergeef ik mezelf nooit, nooit. Ik zal nooit van mezelf houden. Het hele leven heeft geen zin meer.”

Raymond van Barneveld beëindigt carrière met nederlaag in eerste ronde WK darts: “Het leven heeft geen zin meer”
Foto: Photo News
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.