Toch nog hoop voor paars-geel? Informateurs brachten De Wever en Magnette zaterdag opnieuw rond de tafel

Informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hebben gisteren opnieuw rond de tafel gezeten met Bart De Wever en Paul Magnette. Dat werd bevestigd in de entourage van de informateurs. Ook de andere paars-groene partijen passeerden zaterdag nog eens bij Coens en Bouchez.

De Wever hoopt nog altijd dat hij straks de tijd krijgt om paars-geel te onderzoeken. Dat vertelde hij zondagmorgen in De Zevende Dag, waar hij te gast was. “Het is voorlopig onvoldoende geprobeerd.” Het blijft intussen de bedoeling van Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) om PS en N-VA opnieuw met elkaar te doen praten. Dat gebeurde zaterdagavond alvast nog eens, vertelde Paul Magnette zondagmiddag op RTL. Volgens Magnette was dat een beleefdheidsbezoek: er werd niet geruzied, maar echt veel dichter zijn de partijen niet gekomen. Opvallend: dat De Wever met Magnette had samengezeten, vertelde de Antwerpse burgemeester niet in De Zevende Dag. Hij zei enkel dat hij van oordeel is dat de informateurs hem serieus nemen.

Tegelijkertijd spaarde De Wever zijn kritiek niet op Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Hij verklaarde in De Zevende Dag dat hij “niet meer on speaking terms” is met haar. De Wever neemt Open VLD kwalijk dat het hem liet vallen in de federale regeringsonderhandelingen.

Bij de vorming van de Vlaamse regering zijn er tussen N-VA, Open VLD en CD&V “afspraken gemaakt” over het federale niveau, verklaarde Bart De Wever in De Zevende Dag. “Ik heb hen gezegd dat als we federaal zouden onderhandelen, ik hen nooit zou laten vallen.” Omgekeerd werden geen beloftes gemaakt, maar voor De Wever is het de evidentie zelve dat je wel aan hetzelfde zeel trekt. “De inhoud van de nota van Paul Magnette staat haaks op het Vlaams regeerakkoord. Wat voor zin heeft het om Vlaams te besparen als de miljarden weer buitenvliegen via de federale achterdeur?”

Dat Rutten toch oren had naar de paars-groene plannen van Magnette, leidt nog steeds tot gekibbel tussen haar en De Wever. Hij tilt er zwaar aan dat hij “zonder enige kennisgeving of conflict plots opzij geschoven werd door een van de coalitiepartners.” Tegelijkertijd haalt hij opnieuw hard uit naar Rutten. “Ik zag dat ze gisteren op Instagram een prachtige foto van een paars-groene zeepbel heeft geplaatst. Daarmee geeft ze misschien aan dat paars-groen een zeepbel is? Het had ook de vorm van een hele grote nul.”

Corrigeer

MEER NIEUWS