Kunstenaar Panamarenko op 79-jarige leeftijd overleden

Kunstenaar Panamarenko op 79-jarige leeftijd overleden

Foto: BELGA

Panamarenko is zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden. De bekende Antwerpse kunstenaar zou al langer gesukkeld hebben met zijn gezondheid.

Panamarenko, Henri Van Herwegen volgens de burgerlijke stand, gold als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij werd in 1940 in Antwerpen geboren, studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten en werkte zowat zijn hele leven in ’t Stad.

Aanvankelijk leunde Panamarenko aan bij de popart, maar al snel raakte hij volledig in de ban van alles wat (in theorie) kan vliegen. Zijn werk omvat niet minder dan zeppelins, zwevende constructies, vliegende rugzakken, helikopters met pedalen, maar ook onderzeeboten en wandelende kippen. Door zijn wonderlijke en unieke creaties valt het oeuvre van Panamarenko moeilijk in een hokje te plaatsen.

LEES OOK. De uitvinder die zich ontpopte tot een wereldberoemd kunstenaar maar toch altijd een jongetje bleef

Van Herwegen zou zaterdagochtend onwel zijn geworden en overleed die avond thuis. Dat meldt Eveline Hoorens, de vrouw van Panamarenko. “Hierbij bevestig ik met droefheid dat Panamarenko zaterdagavond thuis overleden is. De familie houdt eraan om de uitvaart in intieme kring te laten doorgaan.”

Nieuwe tentoonstelling

Op 24 januari 2020 opent er in galerie Campo & Campo in Berchem de tentoonstelling Around the World in 80 Years, een retrospectieve rond het werk van Panamarenko. Van mei tot augustus volgt een tweede expositie Virtual Reality in het M HKA.

Kunstenaar Panamarenko op 79-jarige leeftijd overleden
Corrigeer