Katie Compton (41) voor het eerst in vijftien jaar geen Amerikaans kampioene veldrijden

Katie Compton (41) voor het eerst in vijftien jaar geen Amerikaans kampioene veldrijden

Foto: BELGA

Op haar 41ste is Katie Compton onttroond als Amerikaans kampioene veldrijden. De taaie tante uit North Carolina moest zondagavond de Stars and Stripes voor het eerst na liefst vijftien opeenvolgende titels afstaan aan de 22-jarige Clara Honsinger.

Het nationaal kampioenschap van de Verenigde Staten ging door in Fort Steilacoom Park in Lakewood in de staat Washington. Onder het oog van enkele duizenden toeschouwers koos Katie Compton in de openingsronde resoluut voor de aanval. Ze werd snel gevolgd door Rebecca Fahringer en Clara Honsinger. Na een goed kwartiertje zette Fahringer de anderen onder druk. Compton hing aan de rekker, Honsinger kon als enige haar wagonnetje aanhaken.

Compton zag duidelijk af en kon het duo niet meer bijbenen. Al snel werd duidelijk dat ze haar titel zou afstaan. Aan wie werd ook snel duidelijk, want Honsinger verdapperde halfweg koers. ‘Lil Clara’ zou niemand nog terugzien en reed naar haar eerste titel bij de elite. Compton schoof even weg uit de topdrie, maar slaagde erin om toch nog derde te worden na Honsinger en Fahringer. Ze nam met de tranen in de ogen afscheid en werd onder luid applaus ontvangen aan de aankomstzone. De ervaren rot was duidelijk bijzonder geëmotioneerd door de lieve reactie van de Amerikanen.

Katie Keough, geen onbekende in het wereldbekercircuit, werd vijfde. Opvallend: de dameswedstrijd duurde liefst 50 minuten. Normaal gezien rijden de dames rond de veertig minuten, maar in de VS houden ze blijkbaar van een langere cross.

“Het is echt ongelooflijk, die lange reeks”, vertelde Compton achteraf. “Winnen van mijn 25ste tot mijn 40ste… Ik wist wel dat het zou eindigen op een bepaald punt. Ik hoopte nog op meer. Ik heb er alles aan gedaan, maar Clara en Becca waren sneller. Wat doe je eraan? De competitie werd beter en beter, terwijl ik steeds meer mijn leeftijd voel.” Het modderparcours lag haar ook niet. “Het was lastig en de benen wilden niet helemaal mee. De technische stukken, de loopstroken bergop en snelle stukken maakten dit een lastig parcours. Het is leuk om Clara en Becca zo goed te zien fietsen.” Compton trekt nu terug naar België waar ze zal deelnemen aan de volgende wereldbekers en DVV Verzekeringen Trofee. Voor het eerst in zestien jaar zonder nationale trui, dus.

‘Lil Clara’ ook naar België

Honsinger is 22 jaar, afkomstig uit de staat Oregon en was vorig seizoen nog de beste bij de dames U23 op het nationaal kampioenschap. Ze werd op het WK U23 tiende en finishte op de zesde plaats in de wereldbeker bij diezelfde categorie. Toen nam ze ook deel aan de Europese Wereldbekers in Hoogerheide, Pôntchateau, Koksijde en Tabor. Dit seizoen was ze enkel in de Amerikaanse wereldbekermanches actief. Binnenkort zal ze wel de oversteek maken naar enkele Belgische veldritten, maakte ze bekend op haar Instagrampagina.

50 races

Het nationaal kampioenschap in de VS is steeds een groot gebeuren van een aantal dagen. Waar de kampioenschappen in België twee dagen duren, duren ‘The Nationals’ liefst vijf dagen. In die vijf dagen vonden vijftig kampioenschappen plaats, waarbij 43 nationale kampioenen werden gekroond. Niet alleen in categorieën die je zou verwachten, maar ook in een categorie als ‘single speed’, waarbij enkel mag gefietst worden met een vaste pion.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.