Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

 Peter Malaise

Alvarado en Worst juichen in Ronse en Overijse

25e topcross, 21e zege voor Nederland

En weer twee overwinningen erbij voor Nederland bij de vrouwen. Zaterdag in Ronse ging de zege naar Ceylin del Carmen Alvarado, zondag was het opnieuw de beurt aan Worst. De Nederlandse hegemonie is totaal.

Voor de 21-jarige Alvarado was het in de modder van Ronse al de zesde overwinning deze winter. Worst moest daar nog tevreden zijn met de tweede plek. Maar een dag later was het wel raak voor haar. In Overijse won ze voor haar landgenote Lucinda Brand. Nederland boven dus, alwéér. Want hoewel er in Overijse liefst negen nationaliteiten aan de start kwamen – met rensters uit Schotland, Luxemburg, Canada, Rusland en zelfs Estland – was de Nederlandse hegemonie in de vrouwencross nooit groter dan dit jaar. Van de 25 ‘tv-crossen’ – met rechtstreekse uitzending– wonnen de Nederlandse vrouwen er deze winter al 21. Alleen in de Amerikaanse wereldbekercrossen in september, in Boom en in Mol stond er geen Nederlandse vrouw op het hoogste podium. Bovendien is het niet één vrouw die alles naar haar hand zet. Kaptheijns, Alavarado, Worst, Kastelijn, Brand en Vos: allemaal wonnen ze al minstens één topcross.

Het staat in schril contrast met de moeizame Belgische winter bij de vrouwen. Nu Sanne Cant ook dit weekend weer vruchteloos naar haar allerbeste vorm bleef zoeken – vijfde in Ronse, zesde in Overijse – blijft Laura Verdonschot met haar zege in de mager bezette cross in Mol de enige Belgische vrouw die al een tv-cross kon winnen. Nog dit: de Russische en Estse renster hebben we niet meer teruggevonden in de uitslag in Overijse.

Het beste van Enkel voor abonnees