Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Toon Aerts zegevierde in Ronse. BELGA

Toon Aerts eerste crosser in ruim 400 dagen die Van der Poel klopt

“Toch wel chic”

Zo, dát pakken ze Toon Aerts nooit meer af. Hij is voor eeuwig de man die een einde maakte aan de superreeks van Mathieu van der Poel. Met zijn stuntzege zaterdag in Ronse liet hij meteen de vervelende eerste seizoensmaanden definitief achter zich. “Dit komt weer in de buurt van de allerbeste Aerts.”

Zijn vierde plek zondag in Overijse was niet meer dan een detail. Zaterdagavond al wist Toon Aerts dat hij aan een weekend bezig was waarover hij tegen zijn kleinkinderen nog zal vertellen. Aerts was al de renner die Van der Poel het laatst geklopt had – meer dan een jaar geleden op de Koppenberg. En nu, 35 zeges van Van der Poel later, werd hij in Ronse ook de eerste die hem opnieuw kon verslaan. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar zelfs tijdens de wedstrijd al aan zat te denken”, glunderde hij. “Het deed me letterlijk harder trappen. Dat het toch wel chic was waarmee ik bezig was. We leven in tijden waarin bijna altijd dezelfde renner wint. Als je dan zo’n cross aan je palmares kan toevoegen, in aanwezigheid van Mathieu, is dat extra schoon.”

Vooral omdat Aerts lange tijd niet al te overtuigend bezig leek. Zijn Belgische titel en zeges in Waterloo, Iowa en op de Koppenberg deden sommigen vorig jaar al van ‘De Grote Drie’ spreken – Van der Poel, Van Aert én Aerts. Maar die status leek hij deze winter niet te kunnen bevestigen. Had hij geen materiaalpech, dan was er wel een ijzersterke Iserbyt die hem dwarszat. Aerts gaf toe dat het ook hem had doen twijfelen. “Er zijn momenten geweest dat ik er geen goed oog in had. Ik heb me soms afgevraagd of ik niet beter in mijn zetel zou blijven zitten dan te gaan trainen. Maar gelukkig heb ik goede mensen rond mij. Ze hebben mij overtuigd dat ik helemaal niet zo slecht bezig was. En dat klopte: ik deed overal mee voor de ereplaatsen. Ik had zelfs een vorm waarmee ik in het verleden, in afwezigheid van Mathieu, koersen had kunnen winnen. Alleen stootte ik net dan op een ijzersterke Iserbyt. Gevolg: ik werd tweede of derde. Maar dat zien de mensen zien. Iedereen praat altijd maar uitsluitend over de winnaar.”

Maar dat alles is definitief voorbij. Zijn materiaalpech was al eerder van de baan. “Mijn mecaniciens hebben er wakker van gelegen, maar tegenwoordig staat mijn fiets perfect op punt.” En nu volgen dus ook de zeges. Vorige week – zonder Van der Poel – was er al zijn overwinning in Zonhoven. Deze week – mét Van der Poel – kwam Ronse erbij. Nu Van der Poel alle klassementen laat schieten, mag Aerts zelfs dromen van drievoudige eindwinst in die regelmatigheidscriteria. DVV, Superprestige en Wereldbeker: overal staat hij momenteel in de top twee. “Daaraan zie je: er is vaak gezegd dat ik niet meer de Toon Aerts van vorig seizoen was, maar zo slecht was mijn seizoen nog niet.” Of dat ook iets belooft voor de komende kerstperiode? “Ik hoop toch minstens nog een paar keer in duel te gaan met Mathieu.”

Toon Aerts “Er is vaak gezegd dat ik niet meer de Toon Aerts van vorig seizoen was, maar zo slecht was mijn seizoen nog niet”

Het beste van Enkel voor abonnees