Van 14 euro minder in Hageland tot 101 euro minder in West-Vlaanderen

Energiefactuur wordt iets goedkoper (maar daalt niet overal even veel)

Energiefactuur wordt iets goedkoper (maar daalt niet overal even veel)

De daling van de distributienettarieven voor elektriciteit levert een gemiddeld gezin 31 euro op. Foto: Hollandse Hoogte / Ger Loeffen

De distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas in Vlaanderen gaan volgend jaar opnieuw omlaag. Voor het derde jaar op rij al. Hoeveel dat u concreet oplevert, hangt echter af van de intercommunale waaronder u valt. En de verschillen zijn op zijn zachtst gezegd groot.

Goed nieuws voor de portemonnee: een gezin met tweevoudig uurtarief en een doorsneeverbruik zal volgend jaar gemiddeld 382 euro aan distributienettarieven voor elektriciteit betalen, of 31 euro minder dan dit jaar. De winst voor aardgas bedraagt zo’n 10 euro. Samen een besparing van 41 euro, zo maakte de Vlaamse Energieregulator VREG maandag bekend.

Nog altijd bij de duurste van Europa

De distributienettarieven zijn een vergoeding voor de aanleg en het onderhoud van de netten die de elektriciteit en het aardgas tot bij de consument brengen . Ze zijn goed voor 36 procent van de elektriciteitsfactuur en 24 procent van de aardgasfactuur. Dat het om flinke sommen gaat, blijkt uit de berekening van de VREG: de intercommunales zullen volgend jaar hun inkomsten uit de distributienettarieven voor elektriciteit zien dalen met 83 miljoen euro en die uit aardgas met 14 miljoen euro.

Test-Aankoop is blij met de derde daling op rij. “Maar het moet nog verder gaan”, zegt Simon November. “Tussen 2007 en 2018 steeg de elektriciteitsfactuur in Vlaanderen met 104 procent, vooral door de stijgende distributiekosten. De VREG becijferde een paar maanden geleden nog dat een gemiddeld gezin 300 euro aan ‘openbare dienstverplichtingen’ betaalt via de elektriciteitsfactuur, voornamelijk doorgerekend via de distributienettarieven. Ook Eurostat bevestigde een paar weken geleden nog dat de Belg in 2019 opnieuw de hoogste elektriciteitsfactuur had, na Duitsland en Denemarken. Dat is vooral te wijten aan onze nettarieven, de hoogste van Europa.”

Flinke verschillen

De distributienettarieven mogen dan overal in Vlaanderen dalen, er zijn wel grote verschillen afhankelijk van waar u woont. Zo bedraagt de totale gemiddelde daling van de tarieven in de intercommunale Fluvius West 101 euro op jaarbasis. Onder Fluvius West vallen heel wat gemeenten en steden uit het midden van West-Vlaanderen, van de regio’s rond Diksmuide en Torhout tot Harelbeke. Inwoners van het Hageland, die onder de intercommunale PBE vallen, worden het minst gul bedeeld: zij zien hun distributienettarief met maar 14 euro zakken.

“De kosten van de netbeheerder – ik denk dan aan personeel, investeringen, onderhoudswerken of het opkopen van groenestroomcertificaten – verklaren die verschillen”, zegt Dirk Van Evercooren, woordvoerder van de Vlaamse energieregulator VREG. “En ook het type klanten – gezinnen, kmo’s, industrie – en het energieverbruik van die klanten. Al die factoren kunnen grondig verschillen naargelang het gebied dat de netbeheerder bedient.”

In de praktijk zal de daling iets minder groot uitvallen, want maandag maakte de federale energieregulator CREG bekend dat de federale bijdrage op de energiefactuur voor een gemiddeld gezin volgend jaar toeneemt met zo’n 2 à 3 euro. Daarmee knabbelt de overheid dus meteen aan de daling van de distributienettarieven.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees