Na nieuw drama in Aalst: vooral oudere bewoners slachtoffers van woningbranden

Na nieuw drama in Aalst: vooral oudere bewoners slachtoffers van woningbranden

Het bejaard koppel Annie en Herman liet hier maandagochtend het leven. Foto: phu

Aalst -

Annie Schenkaert (80) en Herman Ottoy (82) konden maandagochtend geen kant meer uit toen een felle brand uitbrak in hun woonkamer. De dood van het bejaarde koppel uit het Oost-Vlaamse Nieuwerkerken brengt de teller dit jaar al op vijftig dodelijke slachtoffers bij woningbranden. Ruim de helft van hen is ouder dan zestig.

De brand in Nieuwerkerken, deelgemeente van Aalst, ontstond om 6 uur in de woonkamer. “De oorzaak is voorlopig onbekend”, vertelt brandweerofficier Peter Dreelinck. “Toen we aankwamen, stond de hele achterkant van het huis al in lichterlaaie. Door de felle rookontwikkeling en de enorme hitte konden we pas na driekwartier naar binnen. Helaas hebben we daar, zij aan zij, de lichamen van het bejaarde koppel gevonden.”

LEES OOK. Annie (80) en Herman (82) liepen nog slaapkamer uit, maar konden geen kant meer op door de rook en de vlammen

De brand was zo hevig dat ook bij de buren ramen sneuvelden.

De gepensioneerde schrijnwerker en de gewezen medewerkster van de Aalsterse stadsdienst laten twee zonen en verschillende kleinkinderen na. “Zo’n wrede dood wens je niemand toe”, zegt hun buurvrouw.

Hun dood brengt de teller op vijftig dit jaar, zo blijkt uit cijfers die Leuvens brandweerman en brandveiligheidsexpert Tim Renders verzamelt. “Vijftien mensen in Vlaanderen stierven dit jaar in een brand, drie in Brussel en 32 in Wallonië”, legt hij uit. Ter vergelijking: in 2018 lieten 56 landgenoten het leven toen hun appartement of huis vuur vatte.

Veelal 60-plussers

“Wat opvalt in de jaarcijfers, is het hoge aantal zestigplussers”, zegt Renders. “Dertig van die vijftig te betreuren slachtoffers zijn ouder dan zestig.” Hij lanceert – nog maar eens – een oproep om rookmelders te installeren. Momenteel ontbreken die vaak nog bij senioren thuis. “Op elke verdieping zou je minstens meerdere rookmelders moeten hebben. Dan pas ben je echt gerust.”

LEES OOK. Rookmelders zijn binnenkort verplicht in iedere woning, maar waarop moet je letten als je een hangt en komen er ook controles? (+)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees