Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Versoepeling abortus wordt race tegen de klok

Het hoge tempo van de ethische dossiers lijkt te stokken, zeker nu de regeringsvorming in een beslissende fase lijkt te belanden. De versoepeling van abortus bijvoorbeeld, die al een eerste keer is goedgekeurd door een paars-groene meerderheid, zou binnenkort weer in de koelkast kunnen belanden.

CD&V, een grote tegenstander van de versoepeling, heeft een tweede lezing bekomen in de bevoegde commissie. Door een technisch mankement en de daarbij horende vertraging kan het voorstel deze week niet meer behandeld worden. En volgende week is het al kerstvakantie en komt de Kamer in principe niet meer samen.

En dan is er nog de formatie. PS-voorzitter Paul Magnette zwakte de ethische passages al sterk af in zijn nota om CD&V over de brug te krijgen voor paars-groen. Draait het toch nog uit op paars-geel, dan mogen de voorstanders helemaal een kruis maken over het optrekken van de abortustermijn. Ook N-VA is een groot tegenstander. “Het wordt een race tegen de klok”, zegt SP.A-Kamerlid Karin Jiroflée.(cvs)

Het beste van Enkel voor abonnees