Nederlander begrijpt heisa rond “gestolen” strandrace niet, ook Puck Moonen mengt zich: “Gewoon de regels gevolgd”

Nederlander begrijpt heisa rond “gestolen” strandrace niet, ook Puck Moonen mengt zich: “Gewoon de regels gevolgd”

Foto: Photo News

Timothy Dupont leek zondag op weg naar de Europese titel strandrace, maar werd geklopt door de Nederlander Ivar Slik. Volgens Dupont omdat die een bocht had afgesneden. Een klacht haalde echter niets uit en dus voelde onze landgenoot zich “bestolen”. Maar volgens de nieuwe Europese kampioen en wielrenster Puck Moonen verliep alles volgens de regels.

LEES OOK. Timothy Dupont loopt Europese titel strandracen mis omdat concurrent parcours afsnijdt: “Ik ben bestolen”

“Ik startte om te winnen en was ook op weg naar de zege”, aldus Dupont. “Ik was samen met twee Nederlanders voorop: Ivar Slik en Rick van Breda. Ik bepaalde het tempo en was er vrij zeker van dat ik ze ging kloppen in de spurt. In het rondje op het parcours was er een U-turn, met een moeilijke passage, en plots zag ik die Slik twintig seconden voor mij rijden. Wat bleek: vanuit derde positie had hij die bocht gewoon afgesneden. Zo is het makkelijk natuurlijk.”

Slik vertelde aan Dupont dat hij “maar beter uit zijn ogen moest kijken”. Blijkbaar hadden enkele achtervolgers de bewuste bocht eerder al afgesneden. Volgens de Nederlander verliep alles dan ook volgens de regels. Dat schreef hij in een uitgebreide post op Instagram, met gegevens van Strava en een video erbij.

“Ik voelde mij genoodzaakt om mijn kant van het verhaal te vertellen”, aldus Slik. “Het ging over een Z-bocht op twee kilometer van de finish waarbij je van de boulevard weer het strand op ging. Je kon echter ook steil van de boulevard het strand op rijden. Dit was risicovoller, maar wel sneller. Welke route je nam; werd aan de renners overgelaten. Er stond niks afgezet met hekken of linten, in tegenstelling tot andere passages in het parcours. Het is ook een regel dat je in het strandracen je eigen route mag kiezen, tenzij anders aangegeven.”

Een regel die ook wielrenster Puck Moonen aanhaalde op sociale media. “Regel bij het strandracen is dat je je eigen pad mag volgen indien er geen linten staan om een lijn af te zetten”, aldus het Nederlandse ex-lief van veldrijder Eli Iserbyt. “In dit geval koos Ivar dus in principe voor de riskantere A-lijn, zoals de gehele achtervolgende groep overigens ook deed.”

Nederlander begrijpt heisa rond “gestolen” strandrace niet, ook Puck Moonen mengt zich: “Gewoon de regels gevolgd”
Puck Moonen. Foto: Photo News

“Niets verkeerd gedaan”

Slik zelf legde op Instagram uit hoe hij tot die beslissing kwam. “In de tweede van de drie rondjes reed ik in het laatste wiel van de kopgroep van zes en keek ik expres naar links om te kijken wat de achtervolgende groep op de passage deed. Zij pakten hem allemaal rechtdoor, steil het strand op. Vanaf toen had ik in mijn hoofd om op dit punt in het laatste rondje te demarreren. Na afloop bleek dat gedurende de wedstrijd steeds meer renners deze lijn kozen, wat ook te zien is op de GPS-gegevens. Eenmaal bij de Z-bocht aangekomen koos ik de snelste route. Het pakte goed uit en ik had een gaatje op Timothy en Rick die ik richting de finish wist uit te breiden.

“Na afloop heeft Timothy Dupont protest aangediend bij de jury”, aldus de Nederlander. “De jury is teruggereden naar de betreffende plek en heeft de situatie opnieuw bekeken. Zij kwamen tot de conclusie dat ik niks verkeerd heb gedaan. Er is nooit discussie geweest om mij te diskwalificeren. Ik heb veel respect voor Timothy maar ben teleurgesteld dat hij in de media zegt dat ik heb afgesneden.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Afgelopen zondag ben ik in Duinkerke Europees Kampioen strandracen geworden. Ik leefde al een tijd naar deze wedstrijd toe en ben trots dat ik mijn doel behaald heb. . Na afloop heeft de nummer twee Timothy Dupont de media opgezocht om zijn ongenoegen te uiten over het wedstrijdverloop. Hierdoor voel ik mij genoodzaakt mijn kant van het verhaal te vertellen waarmee de zaak voor mij is afgedaan. . Het ging over een Z-bocht op twee kilometer van de finish waarbij je van de boulevard weer het strand op ging (zie screenshot van mijn Strava). Je kon echter ook steil van de boulevard het strand op rijden. Dit was risicovoller maar wel sneller. Welke route je nam werd aan de renners overgelaten. Er stond niks afgezet met hekken of linten, in tegenstelling tot andere passages in het parcours. Het is ook een regel dat je in het strandracen je eigen route mag kiezen, tenzij anders aangegeven. . In de tweede van de drie rondjes reed ik in het laatste wiel van de kopgroep van zes en keek ik expres naar links om te kijken wat de achtervolgende groep op de passage deed (zie filmpje). Zij pakten hem allemaal rechtdoor, steil het strand op. Vanaf toen had ik in mijn hoofd om op dit punt het laatste rondje te demarreren. Na afloop bleek dat gedurende de wedstrijd steeds meer renners deze lijn kozen, wat ook te zien is op de GPS-gegevens. . Op twaalf kilometer van de streep bleef ik over met mijn ploeggenoot Rick van Breda en Belgisch Kampioen Timothy Dupont. De koers verliep perfect en ik voelde mij sterk. Eenmaal bij de Z-bocht aangekomen koos ik de snelste route. Het pakte goed uit en ik had een gaatje op Timothy en Rick die ik richting de finish wist uit te breiden. Op deze manier reed ik naar de Europese titel. . Na afloop heeft Timothy Dupont protest aangediend bij de jury. De jury is teruggereden naar de betreffende plek en heeft de situatie opnieuw bekeken. Zij kwamen tot de conclusie dat ik niks verkeerd heb gedaan. Er is nooit discussie geweest om mij te diskwalificeren. . Ik heb veel respect voor Timothy maar ben teleurgesteld dat hij in de media zegt dat ik heb afgesneden 📸 @Bettiniphoto ©️

Een bericht gedeeld door IVAR SLIK (@ivar.slik) op

Ook Dupont mengde zich op sociale media overigens in de discussie. Hij plaatste een vergelijkende foto van Strava waarop te zien is dat Slik in een van de drie rondes een kortere route nam.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.