Belgische werknemer beweegt veel te weinig

Belgische werknemer beweegt veel te weinig

Themabeeld. Foto: ss

Slechts een op de drie Belgische werknemers geeft aan voldoende te bewegen. Dat blijkt uit een onderzoek van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Mannen (33 procent) doen het net wat beter dan vrouwen (25,5 procent) als het op bewegen aankomt.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden we minstens vijf dagen per week een halfuur matig moeten bewegen of drie dagen per week een halfuur intensief. Maar 70,2 procent van de Belgische werknemers doet dat niet. En hoe ouder we worden, hoe minder we bewegen. Zo haalt 73 procent van de 45-plussers de bewegingsnorm niet, bij de werknemers jonger dan 25 jaar is dat 63,8 procent.

Wel is er hoop: het aantal werknemers dat te weinig beweegt, neemt af. In 2011 ging het om 75,5 procent, tegenover 70,2 procent in 2018.

Slechte punten voor de horeca

Voor het onderzoek werd enkel rekening gehouden met de beweging buiten de beroepsactiviteit. Dat verklaart deels waarom werknemers in de horeca slecht scoren hoewel ze tijdens hun werkuren heel wat stappen afleggen. Maar ook in de transportsector (74,9 procent) en de handel (73,3 procent) bewegen werknemers te weinig. Het onderwijs (66,7 procent) en de overheidssector (63 procent) behaalden de beste score.

Belgische werknemer beweegt veel te weinig
Zeven op de tien Belgische werknemers beweegt te weinig Foto: BELGAONTHESPOT
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees