Alcoholvrije ‘Bourgoyen-gin’ boomt: “Volgende stap is groeien in het buitenland”

© fvv

De jonge Gentse Charlotte Matthys (25) en haar NONA June, een alcoholvrije variant van gin, doen het goed. Sterrenrestaurants zoals The Jane en Oak zijn al fan. “De eerste 1.000 flessen labelde ik zelf, drie weken later waren ze uitverkocht. NONA June is al in de beste restaurants en bars in vijf verschillende landen te vinden, maar ik wil uitbreiden.”

Jeffrey Dujardin

Het verhaal van de 25-jarige Charlotte Matthys start in het Gentse natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. “Als kind speelde ik er vaak met vrienden”, zegt Charlotte. “Ook maakte ik als klein meisje al mijn eigen thee met de kruiden die ik daar vond. De natuur en de kruiden daar zijn een grote inspiratie voor mij geweest.” Toen Charlotte twee jaar geleden haar studies bio-ingenieur afrondde, besloot ze haar tijd te investeren in NONA June. “Ik vond dat het tijd was voor een lekker alcoholvrij drankje. Na maandenlange experimenten kwam ze terecht bij haar favoriete drankje, gin-tonic, en een combinatie van negen kruiden. “Samen met sommeliers, topchefs en andere experts hebben we alles gefinetuned”, zegt ze. Het bleek een succes te worden, de flessen vlogen over de toonbank. Topchefs zoals Sergio Hermans van The Jane en andere sterrenrestaurants zijn fan.

Voor de feestdagen heeft Charlotte ook plannen. “Veel mensen zoeken alcoholvrije dranken voor tijdens de feesten. Daarom hebben wij een exclusieve kersteditie ontwikkeld en hebben we ook een alcoholvrije kerstcocktail ontwikkeld: de NONA 2020.” Charlotte heeft alvast goede voornemens voor het nieuwe jaar. “Volgende stap is uitbreiden naar het buitenland.”

Meer info vind je op hun website: nonadrinks.com