Mathieu van der Poel wint met sprekend gemak de Waaslandcross in Sint-Niklaas: “Dit was niet het plan”

Mathieu van der Poel wint met sprekend gemak de Waaslandcross in Sint-Niklaas: “Dit was niet het plan”

Foto: BELGA

Mathieu Van der Poel heeft ook de Waaslandcross gewonnen na een nieuwe demonstratie. Niet alle toppers waren naar Sint-Niklaas afgezakt maar de wereldkampioen hield het de eerste vier ronden nog spannend, daarna maakte hij er op het snelle parcours louter een doorgedreven training van. “Het was niet het plan om zo vroeg alleen te rijden”, zei hij na afloop. “Maar ik had een kloofje en ben dan maar vol doorgegaan. “

De Waaslandcross is een manche van de Rectavitseries, een verzameling ééndagscrossen op de kalender die echter niet meetellen voor een regelmatigheidscriterium. Wereldkampioen Mathieu van der Poel tekende present maar niet alle toppers waren afgezakt naar het Provinciaal Domein De Ster. Met de Wereldbekercross van zondag in Namen in het achterhoofd sloegen onder meer Toon Aerts, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout sloegen deze cross over, wat papa Adrie van der Poel niet begreep: “Als topper kom je in elke cross aan de start”, klonk het hard.

Hoe dan ook, Tom Pidcock en Quinten Hermans waren zo de grootste uitdagers van de wereldkampioen, ook Zdenek Stybar kwam nog eens opwarmen voor de drukke eindejaarsperiode.

Vier rondjes gewacht

Van der Poel, woensdag nog verkozen tot Sportman van het Jaar in Nederland, trok van bij de start fors door maar Quinten Hermans, Tom Pidcock en Wietse Bosmans konden hun wagonnetje aanhaken. In het zand gaf Van der Poel de toon aan maar de vier bleven samen. Bij het ingaan van de vijfde ronde vond Van der Poel het echter welletjes. In de zandstrook vlak voor de aankomstzone moesten de drie na een klein foutje van Hermans een klein gaatje laten en dat had Van der Poel gezien: hij trok vol door en meteen was de beslissende kloof geslagen.

De vogel was gaan vliegen en meteen kon de naam van de winnaar worden opgeschreven. Van der Poel maakte er een doorgedreven en snelle training van. Hermans en Pidcock streden voor de overige plaatsen op het podium, in het slot kon onze landgenoot afstand nemen van de beloftevolle Brit.

Wegrenner Stybar deed het lang niet onaardig: de voormalige wereldkampioen streed, zonder enige crosstraining sinds Zonhoven op 8 december, om een plek in de top-5 met Jens Adams. De Tsjech zou uiteindelijk knap zesde worden.

Van der Poel stoomde op maximaal 90% van zijn kunnen onverstoord door naar zijn elfde zege van het seizoen. Hij startte in twaalf crossen en verloor enkel van Toon Aerts vorige week in Ronse. Voor VDP was het al de derde zege in Sint-Niklaas, op de erelijst van de Waaslandcross volgt hij zichzelf op.

“Had kloofje en ben dan vol doorgegaan”

“Het was niet het plan om zo vroeg alleen te rijden”, zei hij na afloop. “Maar ik had een kloofje en ben dan maar vol doorgegaan. Neen, ik had liever wat langer in groep gereden. Op dit parcours en met deze wind is het fijner om niet zo vroeg alleen op kop te rijden. Maar ik hoorde via de speaker dat iemand in het zand bleef steken. Ik keek vervolgens om en zag een mooi kloofje. Ik besloot daarna om dan maar door te rijden.”

“Het zag er misschien gemakkelijk uit, maar ik moet hier ook een uur tegen de limiet koersen. Akkoord, het parcours is minder lastig dan andere jaren door die wijzigingen, maar je moet wel tot het einde rijden. Of dit kwaad kan met het oog op morgen in Namen? Neen, dat denk ik niet. We zijn profs, we kunnen allemaal twee keer in een weekend rijden en het was geen zwaar parcours. Dat maakt ook veel uit.”

Van der Poel was niet al te blij met de veranderingen. “Neen, vroeger was dit parcours mooier”, zegt hij. “Als je zo’n domein hebt, moet je gebruikmaken van de mogelijkheden die er zijn. Het is jammer dat er minder passages door het zand zijn bijvoorbeeld. Nu was het gewoon een snelle cross. Jammer, hier kan je meer doen.”

Mathieu van der Poel wint met sprekend gemak de Waaslandcross in Sint-Niklaas: “Dit was niet het plan”
Foto: BELGA

Quinten Hermans: “Veel langer had ik toch niet kunnen volgen”

Quinten Hermans slaagde er niet in om fenomeen Mathieu van der Poel af te stoppen. “Ik maak een foutje op heel de cross en Mathieu is gaan vliegen”, aldus Hermans na afloop. “Jammer, maar goed: het tempo was hoog, veel langer had ik niet kunnen volgen.”

Quinten Hermans bleef even steken in het zand en weg was Mathieu van der Poel. “Tja, spijtig, want voor de rest maakte ik geen fouten. Nu goed, ik zat wel op de limiet. Tom Pidcock had daarvoor al stevig doorgetrokken en het ging hard. Ik zit even vast, Mathieu versnelt en je weet dat wanneer hij vijf seconden heeft, het moeilijk wordt om hem nog bij te benen.”

“Pidcock rijdt even hard als Van der Poel, maar kan dat niet volhouden”

Pidcock trok even stevig door daarna om hem bij te benen, kwam op vier seconden, maar wist de kloof niet te dichten en uiteindelijk ging Hermans hem nog voorbij. “Ik heb wel respect voor Tom. Hij gaat er altijd voor, strijdt hard en geeft nooit op. Hij probeert het verschil te maken, maar je weet gewoon dat hij dat geen uur kan volhouden. Hij rijdt even hard als Mathieu op bepaalde momenten, maar kan dat geen ganse cross. Ik vind dat wel mooi, dat hij probeert. Hij is nog maar belofte, dus hij zal nog veel verbeteren. Ik wachtte gewoon mijn tijd af en dan ging ik hem nog voorbij, want ik voelde wel dat hij dat ritme niet kon houden. Een tweede plek, daar kan ik mee leven. Het is jammer dat het deelnemersveld hier beperkt was, want dit is een mooie cross. Niet iedereen kan winnen in Namen, dus waarom het dan hier niet proberen?”

Mathieu van der Poel wint met sprekend gemak de Waaslandcross in Sint-Niklaas: “Dit was niet het plan”
Foto: BELGA

Pidcock: “Ik blijf het proberen”

Tom Pidcock blijft jagen op die eerste zege op Belgische bodem dit seizoen. In Sint-Niklaas ging hij dus (andermaal) fel tekeer, maar dat leverde hem niet meer op dan een derde plaats. “Ik blijf het proberen”, aldus de Brit na afloop. “Ik zat achter Quinten toen Mathieu dat kloofje sloeg. Quinten reed zich vast, ik zat achter hem en verloor zo ook tijd.”

Daarna probeerde Pidcock het wel. Hij kwam hij nog tot op drie à vier seconden van de wereldkampioen, maar Van der Poel bijbenen lukte niet. “Tja, ik heb het geprobeerd, maar het is niet gemakkelijk. Ik kom niet naar hier voor een derde plaats, ik wil graag winnen, maar het is heel moeilijk. Ik voelde me vrij goed en hoopte op een gevecht met Mathieu, maar het is niet gemakkelijk. Ik blijf het proberen en ik kijk vooral uit naar het WK (dat hij ook bij de profs zal rijden, red.).”

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel

2. Quinten Hermans

3. Tom Pidcock

4. Wietse Bosmans

5. Jens Adams

6. Zdenek Stybar

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.