Mathieu van der Poel bibbert na in Namen, zorgen om Toon Aerts na val: “Moeilijk om hier foutloos te blijven”

Mathieu van der Poel bibbert na in Namen, zorgen om Toon Aerts na val: “Moeilijk om hier foutloos te blijven”

Foto: BELGA

Mathieu van der Poel bibberde stevig na in de perstent van de Wereldbeker in Namen. Op de Citadel vocht hij een heerlijk duel uit met Toon Aerts, die na de race bezocht werd door een arts.

LEES OOK. Van der Poel wint helse cross van Namen na heroïsch duel met Toon Aerts: de wedstrijd van het jaar?

Twee lekke banden, maar wel weer een zege: Mathieu van der Poel moest diep gaan in Namen en toonde in zijn zegegebaar dat er veel fighting spirit voor nodig was. Na de wedstrijd stond hij de tv-camera’s te woord met een bibberend potje koffie.

“Het was ontzettend koud”, stampte hij een open deur in. “Het was hier moeilijk om foutloos te blijven, maar het lukte me redelijk. Ik kreeg twee keer af te rekenen met een lekke band en verloor daardoor kostbare tijd en krachten. De voorlaatste valpartij van Toon hoorde ik via de reactie van het publiek. Bij de laatste valpartij had ik niet door wat er gebeurde: ik had plots veel voorsprong op de kasseien. Ik zag het nadien op het groot scherm dat Toon gevallen was. Yorkshire-omstandigheden? Zwijg me van Yorkshire (knipoogt, verwijzend naar zijn inzinking op het WK wegwielrennen,red.). Ik had hier als nieuweling ook al eens vreselijk kou. Normaal heb je dat aan de handen en voeten als veldrijder. Dat je tijdens de wedstrijd toch kou kreeg op het lijf: dat zegt genoeg over vandaag.”

LEES OOK. Verkleumde Eli Iserbyt geeft in tranen op in Namen en moet zelfs worden weggedragen

Toon Aerts: “Hiervoor ben je crosser geworden”

De Belgisch kampioen werd na de wedstrijd meteen bezocht door een dokter. “Mijn rib voelt alleszins niet goed aan, maar ik kan de blessure nu moeilijk inschatten. Ik kwam op een paaltje terecht bij de laatste valpartij. Als ik mijn lichaam in de tegenovergestelde richting buig, krijg ik een pijnscheut. Wat ik nu meteen ga doen? Eerst douchen, dan bad, warm krijgen en dan loop ik langs bij de kinesist. Het voelt nu al wat beter, hopelijk valt de schade mee en ik heb nog tot donderdag (wanneer de Wereldbeker in Heusden-Zolder wordt verreden, red.) om te herstellen.”

De voorlaatste valpartij was dus de minst erge, maar had wel gevolgen voor die zwaardere valpartij later. “Ik kreeg beneden de afdaling een snok en viel in een koude plas water. Door die koude maakte ik in de laatste ronde die fout, en viel ik. Het was een wedstrijd met constante veranderingen, en door de koude en pijn kan ik niet eens goed nadenken over wat er allemaal gebeurd is. Ik hoop dat we hier later met plezier over kunnen nadenken en verhalen over vertellen na onze carrière. Hier ben je toch crosser voor geworden.”

Mathieu van der Poel bibbert na in Namen, zorgen om Toon Aerts na val: “Moeilijk om hier foutloos te blijven”
Foto: BELGA

“Gevaarlijk? Ja, ik vind van wel”

Mathieu van der Poel liet een beetje in het midden of het vernieuwde parcours gevaarlijk was. Aerts daarentegen knikte van ja op die vraag. “Ja, ik vind van wel. Dat vond ik al toen ik de wedstrijd bij de vrouwen bekeek en als je dan zelf valt, vind je dat nog meer. Die ene passage was gevaarlijk, vooral door de spoorvorming. Het is jammer dat een valpartij de koers beslist. Door die kou heb je je fiets niet meer onder controle, je lichaam doet niet meer wat je hersenen je vertellen. Dat is spijtig.”

“Nu kan ik niet veel vertellen over de cross zelf, maar ik denk en ik hoop dat we hier later met plezier over kunnen nadenken en verhalen over vertellen na onze carrière. Hier ben je toch crosser voor geworden.”

Corné van Kessel: “Er waren er drie beter”

“Ik nam een goede start, reed mijn eigen tempo maar er waren er drie beter”, vertelde Corné van Kessel achteraf. De Nederlander werd wel derde. “Pidcock brak zijn zadelpen in de laatste ronde. Ik zag het gebeuren in die laatste afdaling. Ik heb liever kou dan warm. Hier was er maar een devies: eigen tempo rijden, recht blijven en geen pech kennen. Dat laatste was niet simpel met al die steenslag op het parcours. Als je viel, kwam je in het koude water terecht en werd je bevangen door de koude. Elke ronde zit je wel een keer of drie dicht bij een valpartij, dat hoort erbij als je vooraan op de limiet koerst.”

LEES OOK.Adrie van der Poel hard voor organisatie in Namen: “Een klote-parcours: gevaarlijk, dit heeft niets met veldrijden te maken”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.