Politieschool gehackt: “Gegevens honderden magistraten en politiemensen op straat”

Politieschool gehackt: “Gegevens honderden magistraten en politiemensen op straat”

Aan de politieschool geven ook enkele leden van de speciale eenheden les: ook hun gegevens zijn gestolen. Het gaat niet om de politiemensen op de foto. Foto: BELGA

Gent -

Het parket is een onderzoek gestart naar een hacking van de politieschool van Oost-Vlaanderen. De hackers konden inbreken op de schoolwebsite en slaagden erin meer dan honderd adressen, gsm-nummers en bankrekeningnummers buit te maken van magistraten en toppolitiemensen die er lesgeven. De hackers zijn daarop een phishingactie gestart waarbij de magistraten en politiemensen sms’jes krijgen om hun bankcode af te geven. “Heel vervelend allemaal”, klinkt het bij de provincie Oost-Vlaanderen, die de politieschool beheert.

De feiten gebeurden al in het voorjaar. De politieschool van Oost-Vlaanderen, PAULO, heeft een website die door een externe firma wordt gerund. “En wellicht is de hack daar gebeurd”, zegt Paul Schelleman, verantwoordelijke voor de gegevensbescherming bij de provincie Oost-Vlaanderen. “Maar omdat de hackers geen sporen nalieten, hadden we dat pas veel later door en konden we pas dan de politie inlichten.”

De hackers, die wellicht vanuit het buitenland opereren, konden gevoelige gegevens buitmaken van de vele magistraten en politiemensen die lesgeven op de school. “Het gaat om hun naam, adres, gsm-nummer en in een aantal gevallen ook het bankrekeningnummer. Volgens ons zijn er meer dan 100 slachtoffers”, zegt Schelleman. Zo’n vijftig slachtoffers kregen al een phishing-sms. Eén keer deden de hackers zich daarin voor als iemand van de ING-bank, de andere keer ging het om iemand van de Axa-bank. “In de sms stond dat de bank een veiligheidscheck wou doen”, zo vertelt een politieman. “Ze wilden mijn bankrekeningnummer verifiëren en vroegen mijn geheime code. Ik ben daar niet op ingegaan omdat het me wel heel gek leek allemaal.”

Alleen voor geld

De man zit verveeld met de situatie. “Dus ergens in een ver buitenland beschikken hackers nu over mijn gegevens en die van mijn collega’s, waaronder enkelen zitten van de speciale eenheden. Die zullen er al helemaal niet mee kunnen lachen dat hun identiteiten – waarvoor ze zelf alle moeite doen om die af te schermen – te grabbel gegooid zijn.” Volgens de man zijn er veel meer slachtoffers: vijfhonderd in totaal. “Zo’n vijftig magistraten, driehonderd politiemensen die er doceren en 150 leerling-agenten.”

“Heel vervelend inderdaad”, geeft Paul Schelleman van de provincie toe. “Maar sinds we op de hoogte zijn, hebben we bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Perfectie bestaat niet, maar we denken dat onze site nu toch beter beschermd is.”

Her en der werd geopperd dat de hacking door een buitenlandse veiligheidsdienst was gebeurd, om greep te krijgen op het Belgische veiligheidsapparaat. Maar dat lijkt niet het geval. “Het is de hackers om geld te doen”, zegt Schelleman. “Ze hebben blijkbaar niet eens door dat ze politiemensen en magistraten aan het benaderen zijn.”

“We zijn inderdaad op de hoogte van het probleem”, zegt Nicolas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale Politie. “Maar we hopen snel meer uitleg te krijgen, zodat we een zicht krijgen op de omvang van de schade.” Het parket wou geen commentaar kwijt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees