Met tien ezels op kop gaan Kuurnenaars naar De Warmste Week

Met tien ezels op kop gaan Kuurnenaars naar De Warmste Week

Kuurnenaars herbeleven legende dat hun bijnaam 'ezels' opleverde. Foto: eva

Kuurne -

De Kuurnenaars doen hun bijnaam alle eer aan. Op 24 december gaan ‘de ezels’ met kar en ezels naar de radiostudio’s van De Warmste Week in Kortrijk. “We willen de Kuurnenaars een mooie legende laten herbeleven”, zeggen burgemeester Francis Benoit (CD&V) en grootmeester Eddy Lafaut.

Dat de Kuurnenaars al eeuwen door het leven gaan met de bijnaam ‘ezel’ hebben ze te danken aan de Kortrijkzanen.

De legende vertelt dat de Kuurnenaren eeuwen geleden voor dag en dauw met ezel en kar beladen met hun koopwaar en met veel gerommel en gerinkel naar de ochtendmarkt in Kortrijk trokken. Daardoor kregen ze de spotnaam de Kuurnse ezel. “Maar de Kuurnenaars zijn heel trots op die bijnaam en dat willen we laten zien aan heel Vlaanderen met onze Warmste Ezelstocht. Met tien echte ezels op kop, gaan we met veel lawaai van Kuurne naar Kortrijk. We roepen alle Kuurnenaars op om met ons mee te wandelen. We zijn nu al met zo’n 300 , maar dat kan nog veel beter”, zegt Benoit en Lafaut.

Net zoals in de legende start de activiteit vroeg in de ochtend. Om 7 uur is er een ontbijt en start de Kuurnse slotshow. “Er zijn maar liefst een veertigtal Kuurnse acties. Op onze eigen slotshow willen we het totale bedrag van onze warme gemeente bekendmaken.”

De opbrengst van De Warmste Ezelstocht gaat naar vzw Autentico, het onderwijsproject van de Kuurnse ex-schooldirecteur Philip Vertriest in Nicaragua

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio