Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Belga

De kroonprinses en de moord op de journalist

In de documentaire The crown prince, die Canvas vanavond uitzendt, onderzoekt de Amerikaanse journalist Martin Smith de moord op journalist Jamal Khashoggi, en met name de betrokkenheid van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (34).

Ter herinnering nog even de feiten. Op 2 oktober 2018 loopt Khashoggi het Saudische consulaat in Istanbul binnen. Hij zou er nooit buiten komen. De dagen en weken na zijn verdwijning komen de gruwelijkste details naar buiten over wat er in het consulaat gebeurd is. Tegelijk vallen de knullige pogingen op die gedaan worden om de ware toedracht van de gebeurtenissen te verdoezelen.

Martin Smith reist af naar Saudi-Arabië. Hij komt er terecht op een van de Formule E-races in de buitenwijken van hoofdstad Riyad waar de kroonprins graag mee uitpakt. Hij wil Saudi-Arabië tonen als een land met de neus naar de toekomst, als voorloper op het vlak van innovatie en duurzaamheid. De race blijkt een wie-is-wie van Saudi-Arabië en uiteindelijk cirkelt iedereen rond Mohammed bin Salman zelf. De kroonprins wil zelfs praten met Smith, al blijft zijn aandacht toch vooral op de race gevestigd. (dhs)

The crown prince

Canvas, 21.10 uur