Teruggekeerde ISIS-vrouw Fatima B. verzet zich niet langer tegen veroordeling

Teruggekeerde ISIS-vrouw Fatima B. verzet zich niet langer tegen veroordeling

Foto: rr

Fatima B. heeft beslist om afstand te doen van het verzet dat ze had aangetekend tegen haar veroordeling bij verstek tot vijf jaar cel voor haar deelname aan de activiteiten van terreurgroep ISIS. Dat melden haar advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir. Haar zus Rahma B., die voor gelijkaardige feiten veroordeeld werd, wil wel nog altijd tegenspraak voeren. Haar zaak wordt in maart behandeld.

“Fatima heeft na studie van het strafdossier beslist om afstand te doen van het verzet. Ze wenst zich neer te leggen bij haar veroordeling en wil haar straf op serene wijze ondergaan. Ze beseft dat ze een schuld heeft ten opzichte van onze samenleving”, zeggen haar advocaten. Fatima verblijft in de gevangenis van Antwerpen, waar ze geen contact mag hebben met de andere gevangenen.

LEES OOK. Advocaat van teruggekeerde ISIS-vrouw zegt dat zijn cliënte “totaal gedesillusioneerd” is: “Dit is een frêle, uitgehongerde jongedame” (+)

Haar zus Rahma B., die eveneens tot vijf jaar cel werd veroordeeld bij verstek, wil wel een nieuw proces. “Dat betekent niet dat ze haar verantwoordelijkheid wil ontlopen. Ze wil gewoon haar verhaal toelichten aan de rechtbank”, zegt de verdediging.

Beide vrouwen betaalden volgens hun advocaten een zware prijs voor hun vlucht uit Syrië. Rahma verloor haar drie kinderen en de partner van Fatima, die haar hielp ontsnappen uit IS-gebied, werd onthoofd.

Behandeling in maart

De zaak van Rahma B. werd donderdagochtend ingeleid. De vrouw werd door twee politiemensen de rechtszaal binnen geholpen. Ze werd in Syrië geraakt door granaatscherven en kan niet meer zelfstandig stappen. Ondanks haar verwondingen wilde ze toch naar de rechtbank komen om haar rechters in de ogen te kijken. Er werd met alle partijen overeen gekomen om het verzet in maart te behandelen.

Sinds haar terugkeer naar België eind november verblijft Rahma B. op de ziekenboeg van de gevangenis in Brugge. Ze werd recent tweemaal verhoord door de federale politie. “Haar medische en psychische toestand lieten dat eerder niet toe. Uit haar verhoor zijn geen nieuwe feiten naar voren gekomen. Hetzelfde geldt voor haar zus Fatima”, zeggen hun advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir.

In gevangenis

Fatima en Rahma B. konden ontsnappen uit een Koerdisch gevangenenkamp in Noord-Syrië en de grens met Turkije oversteken. Ze werden opgepakt en door de Turkse autoriteiten teruggestuurd naar België. Op 29 november landden ze op de luchthaven van Zaventem en werden ze meteen overgebracht naar de gevangenis.

LEES OOK. Teruggekeerde ISIS-zussen krijgen bijzonder veiligheidsregime in twee verschillende gevangenissen (+)

Fatima en Rahma B. werden in twee afzonderlijke dossiers door de correctionele rechtbank van Antwerpen bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. De veroordeling van Fatima dateert al van mei 2015, die van Rahma van juni 2019.

Corrigeer

MEER NIEUWS