Ceylin del Carmen Alvarado slaat dubbelslag in Loenhout: winst en leidster in DVV-trofee

Ceylin del Carmen Alvarado slaat dubbelslag in Loenhout: winst en leidster in DVV-trofee

Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Ceylin del Carmen Alvarado (21) heeft vrijdag de Azencross in Loenhout, de vijfde manche van de DVV Trofee, op haar naam geschreven. Ze haalde het na een demonstratie voor Sanne Cant, die strandde op 1:45 van de Nederlandse. Annemarie Worst wist de laatste podiumplaats in de wacht te slepen, voor de Amerikaanse Katherine Compton.

De Italiaanse Alice Maria Arzuffi legde beslag op de vijfde plaats. In het klassement van dit regelmatigheidscriterium neemt Ceylin del Carmen Alvarado de leiding over van haar landgenote Annemarie Worst, dit met een voorsprong van 57 seconden. Cant is de beste Belgische op plaats zes met een achterstand van 8:22.

Net na de start sloegen meteen enkele rensters tegen de vlakte. Onder de voornaamste slachtoffers bevond zich Loes Sels, die wat later zou opgeven. Voorin was het opnieuw Nederland boven. Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst, Lucinda Brand en Yara Kastelijn bezetten meteen de eerste plaatsen. Tot bij de eerste passage aan de brug. Yara Kastelijn smakte tegen de vlakte en nam een pak rensters mee in haar tuimelperte. De Nederlandse kampioene Lucinda Brand blesseerde zich aan de enkel en het scheenbeen en zou wat later zelfs uit de wedstrijd stappen.

Ceylin del Carmen Alvarado slaat dubbelslag in Loenhout: winst en leidster in DVV-trofee
Foto: Photo News

Alvarado, Worst en Compton hadden deze massale valpartij netjes ontweken en konden zo in die volgorde aan de tweede ronde beginnen. Cant, die na een mindere start een felle remonte had ingezet, volgde als vierde op 27 seconden, gevolgd door de Canadese Maghalie Rochette en Ellen Van Loy. Alvarado bleef doorgaan en diepte haar kloof verder uit op haar naaste concurrente Worst. Bij het ingaan van de derde ronde had Alvarado reeds een voorsprong van 37 seconden op Worst en 58 seconden op het duo Cant en Compton. Worst ging dan nog eens overkop en zo werd meteen duidelijk dat Alvarado alleen op weg was naar winst. Worst werd wat later ingelopen door het duo Cant-Compton.

Sanne Cant komt boven water

In de strijd voor de dichtste ereplaats had Cant net voor het ingaan van de slotronde afstand genomen van haar metgezellen. Compton probeerde nog naar het wiel van de wereldkampioene toe te rijden, terwijl Worst even op de adem trapte. Laatstgenoemde slaagde er nog in Compton te remonteren en zag in de laatste rechte lijn Cant als tweede finishen. Aan de suprematie van Alvarado was in Loenhout wel helemaal niets te doen.

Ceylin del Carmen Alvarado slaat dubbelslag in Loenhout: winst en leidster in DVV-trofee
Foto: Photo News

Alvarado: “Mijn beste cross van het seizoen”

“Ik had niet verwacht dat ik zo snel alleen aan de leiding zou fietsen in Loenhout. Ik had wel een plan in gedachte om te gaan voor het klassement. Maar dat het zo’n vaart zou nemen, dat had ik niet kunnen denken of dromen”, lachte Ceylin del Carmen Alvarado. “Misschien is dit nu wel mijn beste cross van het seizoen. Ik had verwacht dat we een hele poos met een groepje samen zouden blijven, maar dat gebeurde dus niet. Door mijn overwinning sta ik nu plots ook aan de leiding in dit regelmatigheidscriterium.”

Niet alleen voert Ceylin del Carmen Alvarado het klassement aan in de DVV Verzekeringen Trofee. De Nederlandse doet dat ook in de wereldbekerstand en de Superprestige. “Dat is ongelooflijk. En ik wil die positie in de drie klassementen natuurlijk zo lang mogelijk behouden. Dit had ik nooit verwacht bij aanvang van dit seizoen, maar mij hoor je daarover niet klagen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.