Nieuwe regels nodig bij echtscheiding: “Eerst verplichte bemiddeling met kroost erbij, dan pas naar rechter”

Nieuwe regels nodig bij echtscheiding: “Eerst verplichte bemiddeling met kroost erbij,  dan pas naar rechter”

Foto: Getty Images/iStockphoto

Bij een scheiding moeten ouders verplicht worden eerst een bemiddelingsgesprek over de omgangsregeling te voeren, waarbij ook hun kinderen inspraak krijgen. Dat moet dan leiden tot een ouderschapsplan. Dat voorstel komt van de kinderrechtencommissaris. “Pas als de bemiddeling mislukt, mag de rechtbank in beeld komen.”

Een op de zes oproepen die binnenkomt bij de klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat, gaat over scheidingen. In concrete cijfers: 193 van de 1.218 meldingen in het afgelopen werkjaar. “Kinderen klagen vooral dat ze niet worden gehoord en zelf geen veranderingen kunnen doorvoeren”, zegt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.

LEES OOK. Niet elke scheiding verloopt zo vlot als in ‘Blind getrouwd’: dit moet je weten als je niet voor verrassingen wil komen te staan (+)

Haar voornaamste vrees is dat ouders hun kroost meeslepen in hun conflict. “Nog te vaak nemen ze een advocaat onder de arm en stappen ze naar de rechter, waardoor ze met geslepen messen tegenover elkaar staan. Laat hen eerst rond de tafel zitten met een professionele bemiddelaar, en geef ook de kinderen inspraak. Want vaak vinden volwassenen hen ten onrechte te jong, terwijl de kinderen zeker nuttige dingen kunnen zeggen over waar ze willen wonen na de scheiding en hoe ze willen leven.”

Als die bemiddeling echt niets oplevert, kan nog altijd een rechtszaak worden opgestart. In zo’n zaak moet een familierechter kinderen ouder dan twaalf jaar automatisch spreekrecht geven. En wie jonger is, kan daarom vragen. Maar ondanks de wettelijke verplichting krijgen ze niet altijd de kans om te spreken, stelt Vrijens vast. Ze vraagt daarom die wetgeving correct uit te voeren.

Vechtscheiding

Advocate Liliane Versluys, gespecialiseerd in echtscheidingen, heeft haar bedenking bij de aanstelling van een onafhankelijke bemiddelaar. “Als mensen heel boos zijn op elkaar, zullen ze amper luisteren naar hun kinderen. Soms is een vechtscheiding onvermijdbaar. Het besef dat ze beter hadden gepraat, komt vaak te laat.”

LEES OOK. Niet de scheiding tekent een kind, wel de ruzies: “Belangrijke boodschap voor ouders” (+)

Versluys vindt het trouwens een vooroordeel dat advocaten een koppel in een echtscheiding zullen aanraden een rechtszaak te beginnen. “We zullen onze cliënten in eerste instantie adviseren te praten met elkaar, of met z’n vieren – met de advocaat van elke partij erbij. Om een minnelijke oplossing te zoeken. We doen dus zelf aan bemiddeling.”

En de inspraak van kinderen dan? “Er wordt wel gezegd dat er naar hen wordt geluisterd, maar in de praktijk wint altijd de sterkste ouder. De financieel sterkste, bijvoorbeeld. Kinderen zullen altijd het gevoel hebben dat ze geen vat op de situatie hebben. Of ze nu 7 jaar zijn, of 24 en nog studeren op kosten van hun ouders: zolang ze financieel afhankelijk zijn, hebben ze niet zo veel in de pap te brokken. Hou er ook rekening mee dat kinderen zwaar onder druk kunnen worden gezet of zelfs worden omgekocht. Zelfs als ze mogen en durven te spreken, wordt vaak aan hun woorden getwijfeld.”

Corrigeer

MEER NIEUWS