Irakezen bestormen Amerikaanse ambassade in Bagdad na dodelijke luchtaanvallen

Honderden manifestanten hebben dinsdag de Amerikaanse ambassade in Bagdad bestormd, nadat de VS dodelijke luchtaanvallen uitvoerden op een sjiitische militie. De ambassade werd geëvacueerd, aldus bronnen binnen het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken aan persagentschap Reuters.

Irakezen bestormen Amerikaanse ambassade in Bagdad na dodelijke luchtaanvallen
Foto: REUTERS

De manifestanten woonden begrafenissen bij voor de 25 strijders van de Hasjd Shaabi-militie die zondag omkwamen bij de Amerikaanse luchtaanvallen. Ze trokken daarop naar de zwaarbewaakte Groene Zone, waarin zich verschillende ambassades en overheidsgebouwen bevinden en probeerden de ambassade binnen te gaan. Volgens verschillende media hebben ze omheining rond de ambassade afgebroken en konden ze het gebouw betreden. Het leger zet traangas in om de manifestanten uit elkaar te drijven.

Dood aan Amerika

De boze menigte riep slogans als “dood aan Amerika” en “neen, neen Amerika, neen, neen Trump” en verbrandde Amerikaanse vlaggen. Ze hingen volgens ooggetuigen ook vlaggen op van Hasjd Shaabi, gooiden met waterflessen en stenen en vernielden camera’s. Met graffiti schreven ze op de muren van het gebouw “gesloten in de naam van het verzet”. Volgens het Amerikaanse persbureau Associated Press zetten de manifestanten ook tentjes op bij de ambassade.

(Lees verder onder de foto)

Irakezen bestormen Amerikaanse ambassade in Bagdad na dodelijke luchtaanvallen
Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump ziet in de bestorming van de ambassade de hand van Teheran. “Iran voert nu een georkestreerde aanval uit op de ambassade in Irak. Ze zullen volledig verantwoordelijk worden gehouden”, aldus Trump. Wat de gevolgen zijn van het verantwoordelijk stellen van Iran, wordt niet verduidelijkt. “We verwachten dat Irak zijn troepen inzet om de ambassade te beschermen”, tweet Trump nog.

Ontslagnemend premier Adel Abdel-Mahdi roept de manifestanten op om een einde te maken aan hun actie. “Elke aanval op een buitenlandse ambassade is een daad die strikt zal worden tegengegaan door de veiligheidsdiensten en wettelijk zal gesanctioneerd worden met de strengste straf”, zo staat in een mededeling die hij heeft laten verspreiden.

Hasjd Shaabi liet maandag weten dat bij de bombardementen in 25 leden van de groep omkwamen en 50 anderen gewond raakten.

De luchtaanvallen riskeren Irak nog meer nog meer in het conflict te zuigen tussen de VS en Iran, terwijl duizenden Irakezen al weken op straat op straat komen, onder meer tegen de steun van milities als Kataib Hezbollah aan de Iraakse regering.

Corrigeer

NIEUWS