In extremis een kandidaat voor dé finishfoto van het jaar: Keniaan treedt met ultieme sprint in voetsporen van Gaston Roelants

In extremis een kandidaat voor dé finishfoto van het jaar: Keniaan treedt met ultieme sprint in voetsporen van Gaston Roelants

Foto: AFP

De Keniaan Kibiwott Kandie heeft dinsdag de 95e editie van de Sylvestercorrida in het Braziliaanse Sao Paulo gewonnen. Hij haalde het in een recordtijd van 42:59, vlak voor Jacob Kiplimo. De Oegandees werd tweede op één seconde. De Keniaan Titus Ekiru vervolledigde het podium in 43:54.

De Sylvestercorrida is een prestigieuze loopwedstrijd op oudejaarsdag die al aan editie nummer 95 toe was. De Braziliaan Alfredo Gomes won ze in 1925 als eerste. Onze landgenoot en destijds olympisch kampioen Gaston Roelants was in de jaren zestig vier keer op vijf jaar tijd de beste (1964, 1965, 1967 en 1968). Eerder wonnen ook Henry Clerckx (1963) en Lucien Theys (1950) de Sylvestercorrida in Sao Paulo.

Sinds 1991 is de wedstrijd 15 kilometer lang en nooit liep er iemand onder de 43 minuten. Dat deed Kandie deze keer dus wel. En hoe. De Keniaan perste er in het slot een ultieme sprint uit om Kiplimo in de laatste rechte lijn bij te halen en in de allerlaatste meter voorbij te steken.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Keniaanse Brigid Kosgei. Ze finishte in 48:54, voor haar landgenote Scheila Chelangat (50:10) en de Ethiopische Tisadik Alem Nigus (50:12).

Kimeli wint Sylvesterlauf in Trier

Isaac Kimeli heeft dinsdag onder de Porta Nigra in het Duitse Trier de Sylvesterlauf over 8 kilometer gewonnen. Hij volgde zichzelf op als winnaar en finishte in 22:44. Kimeli’s trainingsmaatje en in oktober nog WK-ganger Robin Hendrix liep als vierde over de streep.

Hij wist dat hij aan de finish met voorsprong de snelste is, dus Kimeli keek in Trier de kat uit de boom. In de slotspurt was hij heer en meester. De Duitser Amanal Petros liep als tweede binnen, de Somaliër Ilyas Yonis Osman als derde. Hendrix volgde amper vijf seconden na Kimeli, maar viel als nummer vier wel naast het podium. Oussama Lonneux, recent nog negende op het EK veldlopen U23 in Lissabon, finishte als zevende in Trier.

Bij de vrouwen, die maar vijf kilometer dienden af te leggen, was Lisa Rooms, net als Kimeli en Hendrix lid van het Olympic Running Team uit Halle, beste Belgische op een negende plaats in 17:05. De winst ging in 16:09 naar de Duitse Katharina Steinruck.

Corrigeer