300.000 euro voor begeleiders die Roma-gezinnen helpen integreren

© archief/fvv

De Vlaamse regering heeft 300.000 euro vrijgemaakt waarmee vier Gentse ‘Roma-stewards’ kunnen doorwerken. Die proberen gezinnen uit voornamelijk Oost-Europa te helpen integreren in de stad.

Bert Staes

De ‘buurtstewards’, zoals ze officieel heten, zijn een soort sociale assistenten die zich specifiek bezighouden met een groep Romagezinnen in Gent. Als vertrouwenspersoon helpen ze hen met werk, een huis, school en papierwerk. Ook Antwerpen en Sint-Niklaas hebben zulke mensen.

Van de negen Gentse stewards worden er vier betaald door Vlaanderen. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) noemt het “een succesvol project dat de integratie van Romagezinnen ondersteunt en samenlevingsproblemen aanpakt.” Somers bevestigde het budget tot 2021.

Erbarmelijke omstandigheden

In Gent kwamen de jongste tien jaar duizenden Slowaken, Bulgaren en Roemenen met een Roma-achtergrond aan. Een deel van hen is laaggeschoold en worstelt met taal, werk en school. Een klein deel leeft in erbarmelijke omstandigheden in caravans en kampementen. Maar een aanzienlijk deel van de Gentse Roma-gemeenschap is beter geïntegreerd en investeert in eigen culturele organisaties.

LEES OOK Bulgarije aan de Leie: vijf jaar later, vijf vragen beantwoord

Om de armste groep van zo’n honderd Oost-Europese Roma uit hun caravans en kampementente krijgen, wordt een project met containerwoningen opgestart aan de Afrikalaan. Dat zou eind februari moeten starten, maar de organisatie loopt niet van een leien dakje.

LEES OOK Welzijnsorganisaties: “Maak Romaproject kleinschaliger en we werken wél mee”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs