Iraanse leider zweert wraak te zullen nemen

Trump schakelt Iraanse generaal uit met bombardement op luchthaven van Bagdad en twittert erna Amerikaanse vlag

Bij een raketaanval op de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn minstens acht doden gevallen, onder wie de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Het Pentagon bevestigt dat Amerikaans president Donald Trump de orders gaf voor de aanval. De Iraanse hoogste leider ayatollah Ali Khamenei heeft al laten weten dat de dood van zijn generaal gewroken zal worden. Hij riep ook op tot drie dagen van nationale rouw in het land. Intussen roepen de VS en Nederland landgenoten in Irak op om het land te verlaten.

Drie raketten werden afgevuurd op een konvooi van al-Hashd al-Shaabi in de buurt van de luchtvrachtruimte van de internationale luchthaven van Bagdad. Daarbij vielen ook verschillende gewonden en twee voertuigen brandden uit, meldde de Iraakse veiligheidsdienst vrijdagochtend.

Trump schakelt Iraanse generaal uit met bombardement op luchthaven van Bagdad en twittert erna Amerikaanse vlag
Onder anderen Qassem Soleimani (links) en Abu Mahdi al-Muhandis (rechts) kwamen om. Foto: AFP

Soleimani, een van de belangrijkste generaals van het Iraanse leger en verantwoordelijk voor de elitetroepen Quds, is een van de dodelijke slachtoffers. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft zijn dood bevestigd. Ook de nummer twee van de Iraakse militie al-Hashd al-Shaabi, Abu Mahdi al-Muhandis, kwam om bij de raketaanval, net zoals vier andere leden van de militie. In totaal stierven minstens acht mensen.

Al-Hashd al-Shaabi vocht in 2017 samen met het Iraakse leger tegen Islamitische Staat (ISIS), maar is gekant tegen de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak.

Trumps bevel

De militie sprak snel over een “Amerikaanse aanval”. De raketaanval vond drie dagen na de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad plaats. De Amerikaanse president Donald Trump had daarna gedreigd dat Iran een “zware prijs” zou betalen voor die “georkestreerde” aanval. “Iran zal volledig verantwoordelijk gesteld worden voor slachtoffers of schade aan onze faciliteiten”, klonk het.

Het Pentagon heeft intussen bevestigd dat Trump het bevel heeft gegeven om de Iraanse generaal te doden. “In opdracht van de president heeft het Amerikaanse leger beslissende, defensieve maatregelen genomen om het Amerikaanse personeel in het buitenland te beschermen door Qassem Soleimani te doden”, stelt het Amerikaanse ministerie van Defensie in een mededeling. Trump tweette een foto van de Amerikaanse vlag, zonder verdere commentaar te geven.

LEES OOK: Wie is Qassem Soleimani, de Iraanse generaal die moest sterven van Trump? (+)

De Iraanse hoogste leider ayatollah Ali Khamenei heeft vrijdag laten weten dat de dood van zijn machtige generaal Qassem Soleimani gewroken zal worden. Hij riep ook op tot drie dagen van nationale rouw in het land. “Hij is een martelaar geworden door zijn onvermoeibaar werk gedurende al die jaren. (...) Als God dat wil, zal zijn werk hier niet stoppen en er wacht de criminelen die zijn bloed, en dat van andere martelaars, aan hun handen hebben een meedogenloze wraak”, aldus Khamenei op Twitter. Enkele militieleiders riepen hun strijders al op dat ze zich klaar moesten houden.

LEES OOK: Iraanse leiders dreigen met wraak, militieleiders roepen strijders op zich klaar te houden

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif noemde de Amerikaanse aanval een “dwaze escalatie” en “extreem gevaarlijk”. “De VS dragen alle verantwoordelijkheid voor de gevolgen van hun malafide avonturisme”, klinkt het. In Iran zal de nationale veiligheidsraad vrijdag een spoedzitting houden om de aanval, “die tot het martelaarschap van Soleiman leidde”, te onderzoeken, laat het ministerie weten.

Dansende Irakezen

In eigen land krijgt Trump meteen commentaar op de actie omdat hij het Congres niet op de hoogte gebracht zou hebben. “Deze aanval vond plaats zonder het Congres op de hoogte te brengen of te consulteren”, schrijft de Democratische voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Huis van Afgevaardigden Eliot Engel in een mededeling. “Doorgaan met een dergelijk ernstige actie zonder het Congres te betrekken, brengt zware juridische problemen met zich mee en is een belediging voor de bevoegdheden van het Congres.” Ook Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stelde de rechtmatigheid van de aanval in vraag. “Dit kan leiden tot een gevaarlijke escalatie van geweld”, zei ze. Volgens Democratisch presidentskandidaat Joe Biden heeft Trump “een staaf dynamiet in het kruitvat gegooid”.

Republikeinen nemen het dan weer op voor hun president: “Ik ben blij met de moedige aanval van president Donald Trump tegen de Iraanse agressie”, aldus Senator Lindsey Graham op Twitter. “Aan de Iraanse regering: als jullie meer willen, zullen jullie meer krijgen. Als de Iraanse agressie voortgaat en als ik zou werken in een Iraanse olieraffinaderij, zou ik eraan denken om me om te scholen.”

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, postte op Twitter een video waarop volgens hem Irakezen dansend op straat de dood van de Iraanse generaal vieren.

Meteen na de aanval zijn de olieprijzen in Azië met 4 procent gestegen.

Trump schakelt Iraanse generaal uit met bombardement op luchthaven van Bagdad en twittert erna Amerikaanse vlag
Foto: AP
Trump schakelt Iraanse generaal uit met bombardement op luchthaven van Bagdad en twittert erna Amerikaanse vlag
Foto: AP
Trump schakelt Iraanse generaal uit met bombardement op luchthaven van Bagdad en twittert erna Amerikaanse vlag
Archiefbeeld van de luchthaven. Foto: BELGAIMAGE
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees