Zoekactie naar Frederik Vanclooster (21) is stopgezet en wordt pas na het weekend hervat

Video: Het Nieuwsblad

Vilvoorde -

De zoekactie naar Frederik Vanclooster in Vilvoorde is vrijdagnamiddag stopgezet, zo meldt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen. Pas dinsdag zou er opnieuw gezocht worden naar de 21-jarige jongeman die in de nacht van 31 op 1 januari verdween. “Als we morgen opnieuw komen zoeken, gaan we exact hetzelfde zien in het kanaal als vandaag”, zegt Alain Remue. “Dat heeft weinig zin.”

“Wij weten niet wat er die avond is gebeurd indien Frederik in het water is gevallen”, zei Alain Remue vrijdagnamiddag. “Is hij meteen verlamd door hydrocutie, heeft hij nog een stukje gezwommen, al dan niet meegesleurd door de stroming? Dat weten we niet. Daarom zal heel de breedte van het kanaal nu onderzocht worden om zekerheid te hebben.”

De sonarbeelden die donderdag werden gemaakt door twee boten op het kanaal, werden donderdag nog eens op groot scherm herbekeken, maar dat heeft weinig opgeleverd. Omdat er geen interessante locaties ontdekt zijn die het herbekijken waard zijn, werd opnieuw van nul begonnen.

Zoekactie naar Frederik Vanclooster (21) is stopgezet en wordt pas na het weekend hervat
Frederik Vanclooster. Foto: Federale Politie

De zoekactie leverde vrijdag één plaats op die van naderbij werd gecontroleerd, maar uiteindelijk bleek het om een stuk verwrongen metaal van een autowrak te gaan. Rond 15.30 uur werd de zoekactie stopgezet. “De bodem van het kanaal ligt bezaaid met rommel, wat het zoeken bemoeilijkt”, zegt Alain Remue. “Als we morgen opnieuw komen zoeken, gaan we exact hetzelfde zien. We komen nu dinsdag terug en hopen dan een ander zicht te hebben. Intussen vragen we wel aan iedereen die langs het kanaal loopt en iets opmerkt, om de politie en de hulpdiensten te verwittigen.”

De zoekactie verloopt moeilijk omdat het kanaal vol rommel ligt. Om het probleem te schetsen: pas twee weken geleden werden alle autowrakken uit het water gehaald in een ander onderzoek, intussen liggen er alweer vier voertuigen in het water.

Vrijdag was er geen toestroom meer van vrijwilligers zoals dat donderdag het geval was. De uitbaters van de Kruitfabriek, die de vrijwilligersactie mee coördineerden, waren wel stand-by om eventueel mensen op te vangen. Maar de boodschap van Alain Remue donderdag en het besef dat zij zelf al elke steen in Vilvoorde meermaals hebben omgedraaid, zorgt ervoor dat de helpers gedwongen moeten afwachten. “Hoe frustrerend het ook is om niet onmiddellijk nog iets nuttig te kunnen doen”, klinkt het.

De 21-jarige Vanclooster werd voor het laatst gezien op woensdagochtend 1 januari rond 3 uur, aan de Steenkaai in Vilvoorde. De 1,94 meter grote en normaal gebouwde jongeman heeft bruin haar, droeg een bril met ronde glazen, een bruine fluwelen broek, een blauw geruit hemd, een grijze trui en een donkerblauwe winterjas.

LEES OOK: Hij moest even naar het toilet, maar zijn vrienden zagen Frederik (21) niet meer terug: “Het kan toch niet waar zijn?” (+)

Woensdagnamiddag en -avond hadden tientallen vrijwilligers al een spontane zoekactie gehouden en donderdagvoormiddag doorzochten enkele honderden vrijwilligers onder leiding van de Cel Vermiste Personen opnieuw de omgeving. Ook op het kanaal Brussel-Schelde werd naar de verdwenen jongeman gezocht. Die speurtocht werd donderdagnamiddag kort na 16.00 uur stopgezet maar wordt vanaf 10.30 uur voortgezet. Hoe lang er nog naar de vermiste jongeman zal gezocht worden, is nog niet duidelijk.

Vol rommel

“Dat hangt af van de omstandigheden en dat is iets dat we ook met de familie zullen moeten bespreken”, zegt Alain Remue. “We kunnen niet eeuwig blijven zoeken, ook al zouden we dat misschien wel willen. In ieder geval hopen we echt dat we hem vandaag vinden, al zal het niet eenvoudig worden. De bodem van het kanaal ligt vol rommel, wat het zoeken bemoeilijkt.”

(Lees verder onder de video)

Video: Het Nieuwsblad

Scouts en Gidsen Vilvoorde, waar Frederik leider is bij de Akabe-groep voor jongeren met een beperking, organiseert vrijdag een steunmoment. De verslagenheid bij de Scouts en Gidsen van Vilvoorde over zijn verdwijning is dan ook groot. “Iedereen is welkom rondom de vuren, voor een babbel of net om het stil te houden”, aldus de groep op hun Facebookpagina.

De VUB, waar Frederik computerwetenschappen studeert, stelt psychologen ter beschikking bij wie medestudenten terechtkunnen. “We leven mee met zijn familie en vrienden en hopen dat Frederik snel terug thuiskomt”, klinkt het op VUBToday. De klasgenoten of studenten die Frederik Vanclooster kennen en nood hebben aan een gesprek kunnen bij de studentenpsychologen van de VUB terecht. Dat kan via het nummer 02/629.23.06 en op het mailadres begeleiding@vub.be.

Wie Frederik Vanclooster nog gezien heeft of weet waar hij verblijft, kan met de speurders contact opnemen via het gratis telefoonnummer 0800/30300, via opsporingen@police.belgium.eu, of via Child Focus op het nummer 116.000.

Corrigeer

MEER NIEUWS