Dramatisch nieuws: lichaam van Frederik Vanclooster (21) teruggevonden in kanaal van Vilvoorde

Video: phu

Vilvoorde -

Duikers van de Vilvoordse brandweer hebben zondagvoormiddag het lichaam van Frederik Vanclooster teruggevonden in het kanaal Brussel-Schelde. De 21-jarige jongeman was vermist sinds 1 januari. Een wetsarts en het gerechtelijk lab komen ter plaatse.

Frederik Vanclooster verdween woensdagochtend 1 januari, na een nieuwjaarsfeestje in de Kruitfabriek aan de Steenkaai in Vilvoorde. Hij werd omstreeks 3 uur voor het laatst gezien, toen hij enkele vrienden vertelde dat hij even moest plassen. Nadien was er geen spoor meer van de jongeman. Zijn gsm-signaal werd een laatste keer opgepikt bij een zendmast in de buurt van de feesttent.

Woensdag en donderdag zochten honderden vrijwilligers de buurt rond de evenementenzaal en onder meer ook het Vilvoordse stadspark af, maar zonder succes. Ze hoopten dan nog steeds, tegen beter weten in, dat hij ergens zijn roes zou liggen uitslapen. De vrees bestond toen al dat Frederik in het kanaal was gevallen, dat zich vlakbij de ingang van de feestzaal bevindt.

Dramatisch nieuws: lichaam van Frederik Vanclooster (21) teruggevonden in kanaal van Vilvoorde
Frederik Vanclooster werd zondagochtend gevonden in het kanaal van Vilvoorde. Foto: rr

Zoeken in kanaal

Het parket Halle-Vilvoorde liet daarop een opsporingsbericht verspreiden, en de Cel Vermiste Personen verlegde de zoektocht naar het kanaal van Vilvoorde. “We moeten noodgedwongen meer en meer naar het kanaal kijken. Dat is het worstcasescenario, maar helaas is dit realiteit”, klonk het bij Alain Remue van de Cel Vermiste Personen, die de zoekactie coördineerde.

De politie zette donderdag en vrijdag twee sonarboten in om het kanaal af te speuren, maar dat de bodem van het kanaal bezaaid ligt met rommel, bemoeilijkte de zaak. Een helikopter van de Brusselse politie vloog zaterdag ook de hele Zennebedding van Vilvoorde tot Mechelen af. Allemaal zonder resultaat. Vrijdagnamiddag werd gemeld dat er tot dinsdag zou gewacht worden om opnieuw op het kanaal te zoeken.

Lichaam gevonden

Maar duikers van de Vilvoordse brandweer boden zondagochtend aan om de zoekactie zondag al voort te zetten. Gezien de gunstige weersomstandigheden ging de Cel Vermiste Personen daar mee akkoord. In de loop van de voormiddag deden de duikers dan de vreselijke ontdekking. De ouders van de jongeman werden meteen op de hoogte gesteld.

De brandweerduikers vonden het lichaam van de jongeman in het kanaal, vlakbij de ingang van de Kruitfabriek. “Het was hier te doen, dat wisten we”, aldus Remue. “Alleen: we moesten Frederik vinden. Dat is vandaag gebeurd in de zone die we op basis van sonaronderzoek hadden afgebakend, door de duikteams van de Vilvoordse brandweer.”

“We moeten inderdaad de trieste mededeling doen dat het lichaam van Frederik gevonden is, op een plaats waar de speurders al zeer snel naar gewezen hadden”, aldus Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde. “Dit is een pijnlijk einde van een lange zoektocht voor veel mensen. De brandweerlui die vanochtend spontaan hebben aangeboden om voort te zoeken, hebben het lichaam aangetroffen. Ik wil de honderden jonge en oude mensen die de afgelopen dagen mee hebben gezocht, bedanken voor hun enorme inzet door alle ellende heen.”

Wetsarts aangesteld

Het parket Halle-Vilvoorde heeft een wetsarts en het gerechtelijk lab van de federale politie aangesteld na de vondst van het lichaam van Frederik Vanclooster. “Zij gaan ter plaatse voor hun vaststellingen en zullen ons nadien opnieuw contacteren”, zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau.

VRT: “Verslagenheid is groot”

Frederik is de zoon van twee VRT-journalisten. “De verslagenheid onder hun collega’s is groot”, klinkt het bij de openbare omroep. “Dit is heel aangrijpend nieuws, we leven erg mee met de familie in deze moeilijke omstandigheden.”

Bij de Scouts en Gidsen Vilvoorde wordt verslagen gereageerd op de vondst van het lichaam van Frederik Vanclooster. De 21-jarige jongeman was een van de leiders van de Akabe-tak, de tak binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen die zich inzet voor scouting voor jongeren met een handicap.

”De groepsleiding en de scoutsgroep zijn op dit moment niet in staat om hierop te reageren”, meldt de groepsleiding in een korte mededeling. “Het ongeloof en het verdriet zijn op dit moment veel te groot. De verslagenheid bij de scoutsgroep is momenteel onbeschrijflijk. Wel wensen we graag ter ere van Frederik mee te geven dat hij een zeer toegewijde en verantwoordelijke jongeman was die door iedereen geliefd was.”

Moment van stilte

De VUB heeft aan de organisatoren van de Brussels Universities Cyclocross, die zondag plaatsvindt op de campus van de VUB en de ULB, gevraagd om en stiltemoment te organiseren naar aanleiding van het overlijden van Frederik Vanclooster. Dat meldt vicerector Romain Meeusen.

Al vrij snel na het bericht van de verdwijning van Frederik Vanclooster had de VUB beslist de studentenpsychologen van de universiteit in te zetten om zijn studiegenoten of andere studenten die daar nood aan hadden, bij te staan. Daar is duidelijk respons op gekomen, aldus vicerector Romain Meeusen.

”We hadden ook al voorzien om een aandachtsmoment te organiseren op de Brussels Universities Cyclocross die vandaag plaatsvindt”, zegt de vicerector. “Toen deze voormiddag het droevige nieuws kwam, hebben we aan de organisatoren gevraagd om daar een stiltemoment van te maken, en hebben we aan de VRT gevraagd om dat ook in haar verslaggeving te duiden. We leven heel hard mee met de familie van Frederik en met de medestudenten. Dit nieuws heeft een grote impact, zowel op zijn medestudenten als op de hele studentengemeenschap.”

“Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Frederik en naar iedereen die hem gekend heeft”, zegt rector Caroline Pauwels op VUBToday. “Het verlies laat ons stil worden. Op zo’n momenten vinden wij als universitaire gemeenschap ook steun bij en aan elkaar.”

Studenten kunnen nog steeds terecht bij een studentenpsycholoog van de dienst studiebegeleiding. Dat kan via 02 629 23 06 en op het mailadres begeleiding@vub.be.

Corrigeer

MEER NIEUWS