Dissident oppositielid roept zichzelf uit tot parlementsvoorzitter Venezuela terwijl Guaido buitengehouden wordt

© AP

Luis Parra, een Venezolaans oppositielid, heeft zichzelf zondag uitgeroepen tot nieuwe parlementsvoorzitter. Hij eist daarmee de functie op die tot nu toe werd uitgeoefend door Juan Guaido, de belangrijkste tegenstander van president Nicolas Maduro. Guaido heeft het over een “staatsgreep”.

adb

In het parlement in Caracas vond zondag een zitting plaats waarop oppositieleider Juan Guaido moest worden herverkozen tot voorzitter. Maar de politie verhinderde hem om het parlementsgebouw te betreden. Door de uitvoerige controles kon de oppositieleider niet aanwezig zijn bij de start van de zitting, ondanks een poging om over de omheining te klimmen.

© AFP

Er zou een geïmproviseerde, informele stemming gebeurd zijn. Op beelden van de staatszender VTV is te zien dat Parra bij het begin van de plenaire zitting naar een megafoon grijpt en zichzelf uitroept tot nieuwe voorzitter. Maduro heeft Parra al erkend als nieuwe voorzitter en roept op tot nieuwe parlementsverkiezingen: “We streven ernaar het parlement (dat nu gedomineerd wordt door de oppositie, nvdr.) terug te krijgen via stemmen en we zullen daarin slagen.”

Parra maakt deel uit van een fractie die onlangs afsplitste van de voornaamste oppositiepartijen. Hij werd uitgesloten uit de oppositiepartij Primero Justicia, nadat hij genoemd werd in een corruptiezaak, en vervoegde de regerende socialistische partij.

Staatsgreep

De oppositieleden die Guaido steunen, spreken van een “parlementaire staatsgreep”. Parra werd benoemd “zonder stemming of quorum”, zo klinkt het. Volgens Guaido hebben bovendien enkel politici die de regering steunen, parlementsleden van de meerderheid en oppositieleden die kritisch tegenover hem staan, toegang gekregen tot het parlementsgebouw.

Guaido en de oppositieleden die het parlement niet binnen mochten, hielden dan maar een zitting in de gebouwen van de krant El Nacional. Tijdens die sessie werd Guaido herverkozen, volgens cijfers van de oppositie met 100 stemmen op 167 parlementairen. “Vandaag heeft de dictatuur weer een blunder begaan”, sprak Guaido nadat hij de eed aflegde. “Vandaag hebben ze het parlement overgenomen, door de regels te breken en het te militariseren.”

Guaido is een felle tegenstander van huidig president Nicolas Maduro. In januari 2019 had Guaido, toen parlementsvoorzitter, zichzelf nog uitgeroepen tot de interim-president van het land na de controversiële herverkiezing van Maduro. Hij wordt in die functie ook erkend door een vijftigtal landen.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AFP

© AFP

© AP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Venezuela

Video

Keuze van de redactie