Windparken op zee op recordkoers

© Pol De Wilde - Corelio

De windenergieparken in de Belgische Noordzee hebben vorig jaar een recordvolume aan elektriciteit geproduceerd: 37 procent meer dan in 2018. De productie steeg in 2019 van 3.408 naar 4.700 gigawattuur, voldoende om 1,34 miljoen gezinnen in ons land van stroom te voorzien. In 2018 waren dat nog maar 974.000 gezinnen.

pse

De productiestijging had nog groter kunnen zijn, want het was een minder goed windjaar, stelt Annemie Vermeylen van het Belgian Offshore Platform, de spreekbuis van de sector.

Groene stroom

De windenergieparken op zee worden almaar belangrijker voor de Belgische stroomvoorziening. De zes windparken die nu al operationeel zijn, leveren 5 à 6 procent van de totale elektriciteitsproductie in België. Maar dit jaar worden nog eens twee windenergieparken in de Belgische Noordzee in dienst genomen, Northwester 2 en ­­ ­Seamade. Volgens Vermeylen zal dat ertoe leiden dat de windenergieparken op zee eind 2020 zo’n 10 procent van de totale Belgische stroomproductie voor hun rekening zullen nemen, wat neerkomt op zowat de helft van het stroomverbruik van alle gezinnen in ons land.

Bekeken als capaciteit per inwoner, is België het op twee na grootste windenergieland ter wereld.

Meer over Windenergie

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie