Trump dreigt met sancties tegen Iran en Irak

Trump dreigt met sancties tegen Iran en Irak

Donald Trump keerde zondagavond met zijn vrouw Melania en zoon Barron terug vanop vakantie. Foto: Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondagavond gedreigd met zware represailles tegen Iran als de Iraniërs Amerikaanse installaties in het Midden-Oosten aanvallen. De Irakezen mogen dan weer sancties verwachten als ze de door de VS geleide coalitie tegen ISIS het land uitzetten.

Trump maakte zijn commentaren vanuit Air Force One, op terugweg van zijn vakantie in Florida naar Washington. “Het maakt niet uit wat ze doen, de represailles zullen zwaar zijn”, zo zei hij over Iran. Zaterdag had hij al gezegd dat de Verenigde Staten 52 sites in Iran hebben geïdentificeerd en dat die “zeer snel en zeer hard” aangevallen worden als Iran Amerikanen of Amerikaanse doelen aanvalt.

Met zijn dreigement reageert de president op bedreigingen van Iran na de dodelijke aanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Irak.

LEES OOK. Crisis met Iran dreigt helemaal over te koken, met premie van 80 miljoen op het hoofd van Trump: “Dood aan Amerika” (+)

Ook over de Irakezen had hij zijn mening: “Als ze ons effectief vragen om te vertrekken, zal dat niet vriendschappelijk gebeuren. We zullen sancties opleggen zoals ze nog nooit gezien hebben.”

Het parlement van Irak heeft zondag een resolutie aangenomen waarin aan de regering wordt gevraagd om de aanwezigheid van buitenlandse soldaten in het land zo snel mogelijk stop te zetten. In de tekst wordt ook gesteld dat de Iraakse regering haar vraag om hulp aan de door de VS geleide internationale coalitie tegen de jihadistische terreurgroep ISIS weer moet intrekken.

Corrigeer

NIEUWS