Bluesmuzikant Little Jimmy overleden

Zondag in de vooravond is de Gentse bluesmuzikant Little Jimmy op 75-jarige leeftijd in Machelen plots overleden. Little Jimmy (echte naam Marc Claeys) was de zoon van een bakker uit Ledeberg en begon al op zeer jonge leeftijd muziek te spelen. In de jaren 60 stond hij met zijn groep Little Jimmy and The Sharks in het voorprogramma van The Rolling Stones. Hij trad ook een tijdlang op onder de naam Don Croissant (verwijzend naar zijn afkomst als bakkerszoon. In het voorjaar van 2019 bracht Little Jimmy op het Gentse label Sing My Title van bluesmuzikant Tiny Legs Tim (Tim De Graeve) met Blues Rebel nog een nieuwe plaat uit.

"Ik vernam het nieuws zondagavond rond halfzeven van een goede vriend van Little Jimmy en ben meteen naar zijn vriendin in Machelen gereden", aldus Tim De Graeve. "Iedereen was zeer aangeslagen door het plotse overlijden. Het moet bij mij allemaal nog wat bezinken. Toen ik gisterenavond bij hem thuis zat, en we over hem zaten te praten, leek het alsof hij elk moment nog om de hoek zou komen kijken. Maar zoiets gebeurt natuurlijk niet", aldus Tiny Legs Tim. "Ik leerde Little Jimmy pas goed tien jaar geleden kennen. Hij was voor mij echt wel een eye-opener. Jimmy was één van de weinige blanke bluesmannen die qua sound en sfeer dicht in de buurt kwam van de oerblues van R.L. Burnside en John Lee Hooker”, aldus Tiny Legs Tim.

Little Jimmy trad op 22 december nog op in muziekcafé De Loge. "Er was ook nog een concert voorzien in café Gloria aan de Vlasmarkt" aldus Tiny Legs Tim. Little Jimmy komt ook voor in de film Goin' down to Missy Sippy die Dominique Willaert maakte naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van het Gentse bluescafé Missy Sippy in Klein Turkije. In die film, die op maandag 20 januari in bioscoop Sphinx vertoond wordt, brengen de muzikanten Tim De Graeve en Guy Verlinde een overzicht van de Gentse bluesscene. "Wij programmeerden ooit een concert met Roland en Little Jimmy in de Missy Sippy, en in de film zit een fragment van de twee in de kelder van de Missy Sippy", aldus Tiny Legs Tim.

"Ik vond Little Jimmy een ongelooflijk inspirerende en schone mens" aldus Tiny Legs Tim "Hij kon heel goed sappige verhalen vertellen. Als entertainer vulde hij de ruimte.  Het klinkt achteraf misschien wat raar, maar ik ben heel blij dat ik met Little Jimmy vorig jaar nog Blues Rebel kon uitbrengen. Optreden was zijn ding, maar studiowerk was niet zo aan hem besteed. Veel platen heeft hij dan ook niet opgenomen. Hij deed dat echt niet graag. Maar op het podium was hij niet te houden. Ik hou aan de opnameperiode mooie herinneringen over."

Onze muziekmedewerker Klaas Vandromme sprak vorig jaar met Little Jimmy ter gelegenheid van de release van zijn nieuwe plaat Blues Rebel. U kan dat interview hier nog eens nalezen.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio